Τη στιγμή που η αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέσκ και του Λουγκάνσκ και η έγκριση της Δούμας για αποστολή ρωσικών «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην περιοχή, αυξάνουν περαιτέρω τις ήδη οξυμένες ανησυχίες για ενδεχόμενη εισβολή μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία, ο Guardian σε ανάλυσή του εκτιμά ότι, παρόλο που ο πόλεμος δεν είναι ακόμη αναπόφευκτος, σε περίπτωση που πράγματι ξεσπάσει, αυτό θα γίνει εντός λίγων ημερών.

Τι επικαλείται ο Guardian

Ως τεκμήρια, η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει τις σκληρές καιρικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν την παραμονή των ρώσων στρατιωτών για παρατεταμένο διάστημα στους πρόχειρους καταυλισμούς, ενώ επικαλείται πληροφορίες που κάνουν λόγο για ορατά σημάδια κόπωσης των στρατευμάτων.

Όπως αναφέρει, οι ρώσοι στρατιώτες που έχουν τοποθετηθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα, είναι αναγκασμένοι να περνούν τις ημέρες της αναμονής σε δύσκολες συνθήκες και με περιορισμένη προστασία από το κρύο, σύμφωνα με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Μάλιστα, ο στρατιωτικός αναλυτής Ρομπ Λι, εντόπισε στο διαδίκτυο στοιχεία ότι ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία υποχρεώνονται να αγοράζουν μόνοι τους το φαγητό τους, ενώ κάτοικος της Λευκορωσίας, που ζει κοντά σε καταυλισμό του ρωσικού στρατού περίπου 50 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, περιέγραψε τους στρατιώτες ως άτομα που «πίνουν πολύ και πουλούν πολλά από τα καύσιμά τους». Αυτού του είδους οι πληροφορίες, σημειώνει ο Guardian, παραπέμπουν σε σημαντική έλλειψη πειθαρχίας παρά την κλιμάκωση της έντασης.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Τη Δευτέρα, έμπειρος αξιωματούχος δήλωσε στον Guardian ότι η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει τα στρατεύματα στις σημερινές τους θέσεις «για λίγες μέρες», μια εκτίμηση με την οποία συμφώνησαν και άλλες πηγές της εφημερίδας.

Ο Νικ Ρέινολντς, αναλυτής χερσαίου πολέμου στη δεξαμενή σκέψης Rusi, υποστήριξε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα: «Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τους στρατιώτες, το πιθανότερο είναι να το κάνει πολύ σύντομα, όσο είναι ακόμη κατά το δυνατόν ξεκούραστοι», ορίζοντας στη συνέχεια αυτό το «πολύ σύντομα» σε «λίγες ημέρες».

Ο υπουργός άμυνας της Λετονίας, Άρτις Παμπρίκς συμφώνησε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Σημείωσε ότι ο Πούτιν αυτή τη στιγμή αξιολογεί τις αντιδράσεις της Δύσης στην αναγνώριση των αποσχισμένων περιοχών και την επίσημη μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή.

«Θα ακολουθήσει μια περίοδος αναγνώρισης και σκέψης επάνω στις αντιδράσεις και στα σχέδια της Δύσης. Θα αξιολογήσουν τις κινήσεις μας. Και αν αυτές οι κινήσεις δεν αποδειχθούν αρκετά ισχυρές ή αρκετά πειστικές, το επόμενο βήμα θα είναι περισσότερη επιθετικότητα στα de facto σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε.

Η ρωσική πλευρά έχει ακόμη κάθε περιθώριο να υποχωρήσει και να επαναφέρει τους στρατιώτες της στα σημεία όπου βρίσκονταν τον Ιανουάριο, καταλήγει ο Guardian, όπως έκανε και την περασμένη άνοιξη, προκειμένου να είναι έτοιμη να επιστρέψει στην κλιμάκωση άμεσα, μετά τον ανεφοδιασμό τους. Όμως όποια στρατηγική και αν ακολουθήσει, το πιθανότερο είναι ότι οι στρατιωτικές πιέσεις θα παραμείνουν ισχυρές τις ημέρες που θα ακολουθήσουν.