Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, πολλοί σοβαρά όταν εξερράγη αποθηκευμένη ποσότητα δυναμίτιδας σε αυτοσχέδιο μεταλλείο χρυσού στην Μπουρκίνα Φάσο, πάμπτωχη χώρα του Σαχέλ.

Η έκρηξη στο χρυσωρυχείο, στην επαρχία Πονί (νοτιοδυτικά) χθες το απόγευμα, κατέστρεψε αρκετά σπίτια φτιαγμένα από λαμαρίνα στην περιοχή. Ανάμεσα στα θύματα είναι πολλές γυναίκες και παιδιά.

Πηγή: noticiasaominuto.com

Μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων

Τοπικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, καθώς πολλοί από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στα χρυσωρυχεία που λειτουργούν χωρίς άδεια όπως θα ανέμενε κανείς δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος των αρχών και δεν τηρούνται κανονισμοί ασφαλείας. Συχνά εργάζονται σε αυτά παιδιά. Τα δυστυχήματα είναι συχνά.

Η Μπουρκίνα Φάσο εξάλλου είναι αντιμέτωπη με τζιχαντιστικές οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος και προσπαθούν να καταλάβουν χρυσωρυχεία ώστε να εξασφαλίσουν πηγές χρηματοδότησης. Ωστόσο, η έκρηξη έγινε μακριά από τις περιοχές όπου δρουν και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι επρόκειτο για κάτι άλλο από δυστύχημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ