Το Σάββατο με τα «Νέα»

Ενα ιστορικό ντοκουμέντο, που έρχεται για πρώτη φορά στο φως:

Το άλλο έγκλημα του ’22.

Πώς και γιατί φτάσαμε στον μαζικό ξεριζωμό του Ελληνισμού και από την Ανατολική Θράκη. Αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μια έκδοση που καταγράφει -μέρα τη μέρα- όλα τα τραγικά γεγονότα της δεύτερης σύγχρονης τραγωδίας του Ελληνισμού, που εν πολλοίς παρέμεινε μέχρι σήμερα στη σκιά.

Αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ακολούθησε μία ακόμα που δεν έχει καταγραφεί στη νεοελληνική συνείδηση. Που παραμένει άγνωστη στους πιο πολλούς μέχρι και σήμερα. Αφορά στην Ανατολική Θράκη και στην εκεί προαιώνια παρουσία του Ελληνισμού. Το 1922 και το 1923, στο διάστημα ανάμεσα στη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάννης, το «Ελεύθερον Βήμα» αποτυπώνει μέρα με τη μέρα όλα τα γεγονότα αυτής της δεύτερης σύγχρονης τραγωδίας του Ελληνισμού και της Ελλάδας.

Που παρακολουθούσε απαθής τον πολυπληθέστατο και ακμαίο Ελληνισμό της Ανατολικής Θράκης ξαφνικά να εκδιώκεται βίαια από τους τόπους του και τα εθνικά της όνειρα να σβήνουν εξίσου. Μην κάνοντας το παραμικρό για να αποτρέψει τα όσα συνέβαιναν, η ηττημένη Ελλάδα παρακολούθησε ως θεατής τις εξελίξεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία να διαμορφώνουν μία δεύτερη εθνική τραγωδία λίγες μόλις μέρες από την ώρα που η Σμύρνη είχε παραδοθεί στις στάχτες και στην πρωτοφανή αγριότητα των Τούρκων του Κεμάλ. Βλέποντας για πρώτη φορά το φως από την ώρα της αρχικής τους δημοσίευσης, αυτά τα κείμενα φωτίζουν αναλυτικά, στιγμή προς στιγμή, κατά τρόπο μοναδικό, τα τραγικά εκείνα γεγονότα.