Σε μεγάλο βάθος με κατεύθυνση στον Σαρωνικό κόλπο καταδύθηκε η νεαρή αρσενική φάλαινα που ξεβράστηκε το πρωί της Παρασκευής στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου και χθες το πρωί εθεάθη σε βραχώδη ακτή της παραλίας Σελίνια Σαλαμίνας.

Εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Θηλαστικών χορήγησαν στη φάλαινα αντιβιοτικά, παυσίπονα και κορτιζόνη και παραμένουν σε ετοιμότητα να παρέμβουν σε περίπτωση που εντοπιστεί και πάλι σε ρηχά νερά.

Το Λιμενικό Σώμα, σε συνεννόηση με το υπουργείο Ναυτιλίας θα παραμείνει σε επαγρύπνηση με συνεχείς περιπολίες γύρω από το νησί για τα επόμενα 24ωρα.

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα του Σαββάτου η φάλαινα βγήκε από μόνη της στην ανοιχτή θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας διάσωσης του ΑΡΙΩΝ στο διαδίκτυο.

Νωρίτερα, η μικρή φάλαινα είχε εντοπιστεί, το πρωί του Σαββάτου, σε βραχώδη ακτή της παραλίας Σελίνια της Σαλαμίνας.

Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια κτηνιατρικής ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού, ανέφερε το συγκεκριμένο είδος προτιμά τα βαθιά νερά μέχρι και 3.000 μέτρα.

Σημείωσε πως η φάλαινα θα παρακολουθείται από τις ομάδες διάσωσης των κτηνιάτρων, από το λιμενικό και τους διασώστες αν το ζώο επανεμφανιστεί κάπου.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί και να γίνει περίθαλψη εκτός θάλασσας. Επισήμανε πως φαίνεται μια μικρή ανταπόκριση αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση της. «Θα κάνουμε το καλύτερο του δίνουμε λίγο χρόνο και από εκεί και πέρα θα το παρακολουθούμε συστηματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προς στιγμήν έχει διαπιστωθεί ότι το ζώο πάσχει από σοβαρή λευκοπενεία, σοβαρή αφυδάτωση, αναιμία και ένα σοβαρό τραύμα στην κάτω γνάθο το οποίο μπορεί να δυσκόλεψε το ζώο και να το οδήγησε στα ρηχά. Έχει γίνει θεραπευτική αγωγή με υγρά ηλεκτρολύτες και φάρμακα και έχει υποστηριχθεί μέχρι τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά καθηγήτρια.