Πάνω από 350 κλήσεις έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες το επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ από πολίτες που έπεσαν και τραυματίστηκαν εξαιτίας του πάγου στην Αττική.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες – ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας – μετατρέπουν τους δρόμους σε παγοπίστες, με αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες να γλιστρούν και να τραυματίζονται.

Από την άλλη πλευρά, η αδράνεια και η αναποτελεσματικότητα πολλών δημοτικών αρχών να ανοίξουν τους δρόμους έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα άνθρωποι να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και πολλοί να τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν μόνοι τους.

100 κλήσεις χτες στο ΕΚΑΒ μόνο για πτώσεις από τον πάγο στην Αττική

Η κατάσταση μάλιστα χειροτερεύει όσο περνούν οι ημέρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ, ενώ μέχρι την Τετάρτη το επιχειρησιακό κέντρο δέχονταν περίπου 90 κλήσεις την ημέρα, χτες δέχτηκε πάνω από 100 μόνο για τραυματισμούς από πτώση στον πάγο.

Με τα φορεία μέσα στα χιόνια οι διασώστες του ΕΚΑΒ – Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα ασθενοφόρα

Οι κλειστοί δρόμοι σε πολλές περιοχές των Βορείων Προαστίων δυσκολεύει δραματικά το έργο των διασωστών του ΕΚΑΒ, οι οποίοι αναγκάζονται να αφήνουν σε κεντρικούς δρόμους το ασθενοφόρο και να φτάνουν με τα πόδια στους τραυματισμένους πολίτες.

Υπήρξαν δηλαδή πολλά περιστατικά σε Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Πεντέλη, Κηφισιά, Ηλιούπολη, Αγία Παρασκευή και Χολαργό όπου οι διασώστες μετέφεραν τα φορεία με τους ασθενείς μέσα στο χιόνι επειδή το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να προσεγγίσει.

Η κατάσταση μάλιστα δεν έχει βελτιωθεί όπου οι δρόμοι παραμένουν καλυμμένοι από τον πάγο, με αποτέλεσμα η μάχη στα χιόνια να συνεχίζεται πέντε ημέρες μετά.

Προσοχή στις μετακινήσεις

Σημειώνεται πως το ΕΚΑΒ την Τετάρτη απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Ανέφερε πως λόγω του έντονου παγετού ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές αλλά και νυκτερινές ώρες είναι αυξημένος ο κίνδυνος πτώσεων και πρόκλησης καταγμάτων, που ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα σοβαρά.

«Οι απαραίτητες μετακινήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο με την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ολισθηρότητα του πεζοδρομίου – οδοστρώματος (σύντομες προληπτικές οδηγίες για τις μετακινήσεις με παγετό, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ», τονίζεται στην ανακοίνωση.