Οι μέρες που χιονίζει στην Ελλάδα είναι λίγες, οπότε, είναι πολύ φυσικό, οι οδηγοί στην χώρα μας να μην είναι τόσο εξοικειωμένοι με την οδήγηση πάνω σε παγωμένους δρόμους, με χιόνι. Ακόμη, λιγότεροι είναι μυημένοι με την τοποθέτηση των αλυσίδων. Για αυτό το λόγο, επειδή σε αρκετές περιοχές ήδη οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές, θα πρέπει να γνωρίζουμε, πριν βρεθούμε σε δύσκολη θέση, να την τοποθετούμε.

Συγκεκριμένα, και το πιο σημαντικό είναι ο οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει τον τύπο των αλυσίδων που απαιτούνται για τα ελαστικά των αυτοκινήτου του.  Οι αλυσίδες τοποθετούν πάντα στους τροχούς που μεταδίδεται η κίνηση. Αν το αυτοκίνητο σας είναι προσθιοκίνητο, τότε και οι αλυσίδες τοποθετούνται στους εμπρός τροχούς.

Η τοποθέτηση τους απαιτεί ένα ζευγάρι γάντια και φακό – στην περίπτωση που χρειαστεί να τις τοποθετήσετε νύχτα. Μια πρόβα στο σπίτι, δεν βλάπτει ώστε να ελαχιστοποιήστε και τον χρόνο αλλαγής. Όταν φοράμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα μας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 40-50 χλμ/ώρα. Στο εμπόριο υπάρχουν διαφόρων ειδών αλυσίδες. Οι κλασικές αλυσίδες θα πρέπει να αντιστοιχούν στον τύπο των ελαστικών του αυτοκινήτου σας.

Ελαστικά χειμερινής επιβίωσης

Οι πιο μυημένοι οδηγοί στην εκτός δρόμου οδήγηση αλλά και όσοι κινούνται μόνιμα στην ορεινή Ελλάδα, γνωρίζουν ότι τα χειμερινά ελαστικά εξασφαλίζουν μεγαλύτερα αποθέματα πρόσφυσης στους παγωμένους δρόμους, ενώ προσφέρουν και μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος. Η ειδική χάραξη τους βοηθάει στις εκκινήσεις, με λιγότερα σπιναρίσματα – σε σχέση πχ με ένα σπορ ελαστικό που μπορεί να είναι ακατάλληλο για χρήση πχ σε επιφάνειες χιονιού.

Μετάδοση κίνησης: Κάθε οδηγός θα πρέπει να έχει γνώση του αυτοκινήτου και κυρίως για την κίνηση των τροχών., αν δηλαδή, η μετάδοση γίνεται στους εμπρός ή τους πίσω τροχούς, ή αν το αυτοκίνητο μας έχει κάποιο από τα νέα συστήματα τετρακίνησης.

Ήπιες κινήσεις: Ακόμη και αν έχουμε τοποθετήσει τις αλυσίδες, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κινούμαστε με τους άνετους, γρήγορους και απότομους ρυθμούς, που οδηγούμε πχ μέσα στην πόλη. Το χιόνι ή ο πάγος – απαιτεί ήπιους χειρισμούς, τόσο την κίνηση του τιμονιού όσο και στον τρόπο που χειριζόμαστε το γκάζι. Για παράδειγμα, ένα σφάλμα που κάνουν πολλοί οδηγοί είναι οι απότομες εκκινήσεις επάνω στο χιόνι, όπου έχει ως αποτέλεσμα την ακαριαία απώλεια της πρόσφυσης. To μυστικό για μια ήπια και χωρίς πολλά …σπιναρίσματα εκκίνηση στο χιόνι είναι η διατήρηση των πολύ χαμηλών στροφών στον κινητήρα. Στις κατηφόρες αποφύγετε το φρένο, και έχετε πάντα την πρώτη σχέση στο κιβώτιο. Σαφώς, τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης θωρακίζουν και διατηρούν την πορεία του αυτοκινήτου πχ σε κατηφοριές.

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από