Με τη μετάλλαξη Όμικρον νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΑΓΝΗ της Κρήτης ένα 15χρονο παιδί. Το παιδί δεν είναι διασωληνωμένο, είναι διπλά εμβολιασμένο και παρουσίασε μυοκαρδίτιδα.

Επτά ακόμα παιδιά νοσηλεύονται στην Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου. «Είναι 15μιση χρόνων, έχει ταυτοποιηθεί ότι έχει Covid Όμικρον », είπε, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γεώργιος Χαλκιαδάκης, διοικητής ΠΑΓΝΗ.

«Για λόγους περισσότερο στενής παρακολούθησης οδηγήθηκε στη ΜΕΘ Παίδων. Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και αύριο μάλλον θα επιστρέψει στην απλή κλινική Covid για την αποθεραπεία. Είναι από τα σπάνια περιστατικά που συμβαίνουν. Αν δεν είχε εμβολιαστεί, η κατάστασή του θα ήταν πολύ χειρότερη».

Η «Όμικρον» δείχνει τα δόντια της

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, βαριά νοσήσαντες με «Όμικρον» βρίσκονται ήδη σε ΜΕΘ των νοσοκομείων.

«Στο Αττικόν, από τα 11 δείγματα που στάλθηκαν, οι 7 ασθενείς πάσχουν από Δέλτα και οι 4 από Όμικρον. Καλούμε τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην παίρνει στο χαλαρό τη μετάλλαξη Όμικρον».

Και η γενικότερη κατάσταση στο νοσοκομείο Αττικόν όμως είναι ασφυκτική.

Δεκάδες κρεβάτια είναι στοιχισμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Οι γιατροί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και το παραμικρό σημείο του νοσοκομείου για να περιθάλψουν ασθενείς.

«Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, εντός των μονάδων βρίσκονται 610 ασθενείς όταν οι διασωληνωμένοι είναι 683. Με δεδομένο ότι στις ΜΕΘ υπάρχουν και ασθενείς που δεν είναι διασωληνωμένοι, 70 με 80 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ».

«Το 2021 νοσηλεύσαμε 450 διασωληνωμένους ασθενείς και ως τώρα έχουμε εισαγάγει περίπου 40. Κανένας από αυτούς δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος και ανοσολογικά επαρκής», λέει, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Αττικόν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, κάποιοι από τους ασθενείς ήταν πλήρως ανεμβολίαστοι, κάποιοι ήταν εμβολιασμένοι αλλά είχε περάσει καιρός από την τελευταία δόση, ενώ κάποιοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι αλλά είχαν σοβαρά ανοσολογικά ελλείματα.

Μπορεί να ξανακολλήσει

Την ίδια στιγμή, σοκάρει η δήλωση του Γκίκα Μαγιορκίνη ότι μπορεί να κολλήσει κάποιος ξανά κορονοϊό ακόμα και 3 μήνες μετά την ανάρρωσή του.

«Θα πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι η αποστειρωτική ανοσία στον κορωνοϊό δεν είναι κάτι το οποίο είναι ούτε εφικτό ούτε διαρκές. Δηλαδή μετά από 3 – 4 μήνες μπορεί κάποιος να ξανακολλήσει αφότου έχει κολλήσει.

Παραμένουν σκληροί οι δείκτες

Διασωληνώσεις, εισαγωγές και θάνατοι παραμένουν στα ύψη. Η χθεσινή ήταν άλλη μια τραγική ημέρα. Πάνω από 3 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους κάθε μία ώρα φθάνοντας στους 88 συνολικά. Οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 683 και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας έφτασαν τις 553.

Πιθανή η αναζωπύρωση

Πιθανό το ενδεχόμενο της αναζωπύρωσης της μετάλλαξης Όμικρον βρίσκει ο καθηγητής και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. «Τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας. Το επόμενο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να αποφευχθεί αυτό που συνέβη την προηγούμενη άνοιξη.

Το άσχημο επιδημικό κύμα που θα φέρει χιλιάδες θανάτους. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να «αναζωπυρωθούν» η μετάλλαξη Δέλτα και η Όμικρον». Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε σήμερα ότι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι όσοι δεν έχουν κάνει την 3η δόση 7 μήνες μετά τη δεύτερη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από