Η εσωτερική έρευνα του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού ολοκληρώθηκε σήμερα και το πόρισμα της ήταν καταπέλτης για τον νυν πρόεδρο. Είχε παραβιάσει επανειλημμένα τα μέτρα της καραντίνας τόσο στη Βρετανία για να πάει να δει τένις όσο και στην Ελβετία.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη και εν μέσω μιας σειράς σκανδάλων που ταλανίζουν την Ελβετική τράπεζα, ο Αντόνιο Χόρτα – Οζόριο δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποβάλλει την παραίτηση του.

Τον Ιούλιο του 2021 Κι ενώ όλες οι χώρες ήταν σε σκληρή καραντίνα, ο Χόρτα, πήρε το αεροπλάνο του και πήγε από την Ελβετία στην Αγγλία για να παρακολουθήσει το τουρνουά τένις του Γουιμπλεντον. Αυτή ήταν η πρώτη παραβίαση καθώς εκείνη την περίοδο η Βρετανία είχε συμπεριλάβει όσους ερχόντουσαν από την Ελβετία στον κατάλογο των περιοχών «υψηλού κινδύνου».

Ο ίδιος παραδέχτηκε και άλλη παραβίαση (αυτή τη φορά των Ελβετικών κανονισμών), λίγους μήνες αργότερα, όταν έφτασε στη Ζυρίχη στις 28 Νοεμβρίου και αντί να μπει σε καραντίνα δέκα ημερών όπως θα έπρεπε, σηκώθηκε και έφυγε μετά από τρεις μέρες.

«Λυπούμαι πολύ»

Ο Χόρτα που είναι μισός Βρετανός μισός Πορτογάλος και στο 9μηνο που βρίσκεται επικεφαλής της Credit Suisse, έχουν εμφανισθεί πολλά οικονομικά σκάνδαλα, έκανε μια γραπτή ανακοίνωση που αναφέρει: «Λυπούμαι για το γεγονός ότι μια σειρά προσωπικών ενεργειών μου οδήγησαν την τράπεζα σε δυσκολίες και υπονόμευσαν τη δυνατότητά μου να την εκπροσωπώ, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Πιστεύω ότι η παραίτησή μου είναι προς το συμφέρον της τράπεζας και των μετόχων της αυτή την κρίσιμη στιγμή»

Ως αντικαταστάτης του ορίστηκε το μέλος του Δ.Σ. της Credit Suisse Αξελ Λέμαν. Τον Φεβρουάριο του 2020 ο τότε επικεφαλής της Credit Suisse Τιντγιάνε Τίαμ παραιτήθηκε από τη θέση του, μετά την αποκάλυψη ότι η τράπεζα κατασκόπευε στελέχη της, αν και αρνήθηκε ότι είχε γνώση. Παράλληλα, η τράπεζα είχε μια σειρά από σοβαρές οικονομικές αποτυχίες, σε σχέση με την εταιρία Greensill, η οποία στήριζε τη Liberty Steel, και το αμερικανικό hedge fund Archegos, το οποίο κατέρρευσε πέρυσι.

Ο Αντόνιο Χόρτα-Οζόριο, πρώην επικεφαλής της Lloyds Banking, τέθηκε επικεφαλής της Credit Suisse τον Απρίλιο του 2021, προκειμένου να αναμορφώσει την εικόνα της ελβετικής τράπεζας.