Τον αγώνα τους ώστε να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα τα εκατοντάδες παιδιατρικά περιστατικά που φτάνουν καθημερινά στο κατώφλι του νοσοκομείου ξεκινούν σήμερα οι εργαζόμενοι του «Παίδων Πεντέλης».

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις στάθηκε η απόφαση του υπουργείου Υγείας να ανασταλούν οι εφημερίες στο νοσοκομείο με στόχο τη μετατροπή του σε mega εμβολιαστικό.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αποφάσισαν να προκηρύξουν 24ωρη απεργία σήμερα, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, (συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου) ζητώντας:

  • Να συνεχισθεί απρόσκοπτα η συμμετοχή του Νοσοκομείου μας στο πρόγραμμα εφημεριών του Λεκανοπεδίου Αττικής, δηλαδή καθημερινές εφημερίες 08:00-14:30 και 24ωρη εφημερία κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και δεύτερη Κυριακή του μήνα.
  • Να συνεχισθεί η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου με ενδεχόμενη αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Υπό παραίτηση η διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας

Στο μεταξύ, υπό παραίτηση βρίσκεται η διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας, Σταυρούλα Κωσταρίδου, η οποία μίλησε στο OPEN για αυτή την απόφαση.

«Παιδιατρικό νοσοκομείο χωρίς 24ωρη εφημερία δεν υφίσταται. Σήμερα έχουν προγραμματιστεί 350 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών. Θα είναι δύσκολη η μέρα σήμερα, ζητάμε συγγνώμη στους γονείς για αυτή την ταλαιπωρία, αλλά δεν είναι δικό μας το θέμα. Ζητάμε να δουλέψουμε, να εφημερέψουμε και δεν μας αφήνουν, γι’ αυτό και παραιτήθηκα» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κωσταρίδου.

Επιπλέον, σημείωσε πως υπάρχουν συνάδελφοι που ίσως δεν απεργήσουν, καθώς σκοπός της απεργίας δεν είναι να ταλαιπωρήσουν τους μικρούς ασθενείς που θα έρθουν να εμβολιαστούν.

«Θα λειτουργήσει μόνο μία από τις εμβολιαστικές γραμμές, αλλά έχουμε ενημερώσει τους γονείς και για την απεργία και τους λόγους που την κάνουμε. Δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει τέτοια συζήτηση, θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε» πρόσθεσε η διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Τι λέει η κυβέρνηση

Το πρωί της Τετάρτης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε πως το «Παίδων Πεντέλης» θα συνεχίσει κανονικά την πρωινή του λειτουργία, πως θα εξυπηρετεί και τακτικά περιστατικά και στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά δήλωσε πως για έξι εβδομάδες δεν θα λειτουργεί Δευτέρα και Πέμπτη βράδυ.

Η ίδια είχε διαβεβαιώσει προχθές πως το νοσοκομείο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί πλήρως, αλλά χθες ο υπουργός  είπε πως το νοσοκομείο να παραμένει εκτός εφημεριών.

Σημειώνεται ότι, εκτός από τις 24ωρες εφημερίες, το «Παίδων Πεντέλης» εφημερεύει και καθημερινά μέχρι το μεσημέρι, εξυπηρετώντας εκατοντάδες παιδιατρικά περιστατικά και συνολικά χιλιάδες κάθε μήνα.

Στάσεις εργασίας και από άλλα Σωματεία

Στάσεις εργασίας έχουν προκηρύξει για σήμερα ο Σύλλογος εργαζομένων στον Άγιο Σάββα, τα Σωματεία στο Αμαλία Φλέμινγκ, το Αττικό και το ΓΝΑ Γεννηματάς.

Όπως αναφέρει η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή από το ΓΝΑ Γεννηματάς σε ανακοίνωσή της: «Έκτακτο: το ΔΣ του σωματείου μας πήρε απόφαση για 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 13 Γενάρη 12-3μμ στα πλαίσια ημέρας δράσης της ΠΟΕΔΗΝ και συμμετοχή 1μμ στο υπουργείο και 5μμ στη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο».