Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες και πλέον η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων αφορούν σε αυτή, καθώς έγινε κυρίαρχη την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διεμήνυσαν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προβλεφθεί ο πλήρης αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει η Όμικρον στους θανάτους και τις ασθένειες σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, τα υπάρχοντα δεδομένα από τις πόλεις που χτυπήθηκαν από την εν λόγω παραλλαγή αρχίζουν να δίνουν μια εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Αυξάνονται οι θάνατοι και οι νοσηλείες

Στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και το Σικάγο -πόλεις που επλήγησαν νωρίς από την Όμικρον- οι θάνατοι ακολούθησαν τα κρούσματα σε ελαφρώς μειωμένη κλίμακα από ό,τι σε προηγούμενες κορυφώσεις.

Λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, ακόμη και ένας αναλογικά χαμηλότερος αριθμός θανάτων από την τρέχουσα καμπύλη κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να είναι καταστροφικός.

Σε πόλεις που έχουν πληγεί χρονικώς νωρίς, στα νοσοκομεία βλέπουν περισσότερους ασθενείς να βγαίνουν θετικοί στην Covid-19 από οποιαδήποτε άλλη στιγμή πέρυσι. Λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της Όμικρον, πολλοί από τους ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία για άλλες παθήσεις βγαίνουν θετικοί στον κορoναϊό.

Γιατροί τονίζουν, σύμφωνα με τους New York Times, ότι οι ασθενείς που έχουν Covid ως κύρια διάγνωση τα πάνε καλύτερα από ό,τι σε προηγούμενα κύματα.

Ακόμα κι έτσι, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται εντατική θεραπεία ή παροχή οξυγόνου πλησιάζει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον περασμένο χειμώνα.

Ένας σημαντικός αριθμός των ασθενών με Covid καταλήγει στα νοσοκομεία, όπου οι ελλείψεις σε προσωπικό ασκούν τεράστια πίεση στους εργαζόμενους στον τομέα της υγεία. Εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν ήδη εγκαταλείψει τη δουλειά τους σε αριθμούς ρεκόρ πριν από το κύμα της Όμικρον, ενώ τώρα πολλοί έχουν νοσήσει από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή.

Η σύγκριση σε εμβολιασμένους – ανεμβολίαστους

Από τη στιγμή που έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια, όσοι είναι εμβολιασμένοι είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Τα πρώτα στοιχεία από τη Νέα Υόρκη δείχνουν ότι το χάσμα ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στις νοσηλείες έγινε ακόμη μεγαλύτερο κατά τις πρώτες εβδομάδες έξαρσης της Όμικρον.

Οι εμβολιασμένοι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ηπιότερα συμπτώματα και η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με Όμικρον που χρειάζονται εντατική θεραπεία είναι μη εμβολιασμένοι ή έχουν σοβαρά προβλήματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες από τον Covid-19. Περίπου το 12% των πολιτών ηλικίας 65 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC.

Πολλά τμήματα των ΗΠΑ όπου αυτό το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι υψηλότερο είναι μέρη όπου η ραγδαία αύξηση λόγω της Όμικρον δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ή μόλις ξεκινάει. Αυτά τα μέρη περιλαμβάνουν τμήματα των Μεσοδυτικών Πολιτειών καθώς και αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.