Αύξηση κατά 34% στις εισαγωγές κατέγραψε η χώρα μας την τελευταία εβδομάδα παρά το γεγονός πως οι ειδικοί τονίζουν αφενός πως η παραλλαγή Όμικρον δεν συνδέεται με βαριά νόσηση στους εμβολιασμένους, αφετέρου πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα από τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα κατά 290%, ενώ καταγράφηκε και αύξηση στις εισαγωγές.

Ωστόσο οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δείχνουν να είναι σταθεροποιημένοι, ενώ οι θάνατοι κατέγραψαν μείωση κατά 1%.

Έκρηξη με 641 εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο

Η άνοδος στις εισαγωγές φαίνεται και από την σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 641 (ημερήσια μεταβολή +41.81%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανούντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Καθοριστικές οι νοσηλείες για την πορεία της πανδημίας

Σημειώνεται πως η πορεία των νοσηλειών την ώρα που η παράλλαξη Όμικρον επικρατεί στη χώρα θα είναι καθοριστική για την πορεία της πανδημίας, καθώς θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους σκληρούς δείκτες και συγκεκριμένα τους θανάτους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καταγράφουν μικρή μείωση.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μαγιορκίνης, στην Ευρώπη, η επιδημία συνεχίζει να δείχνει δραματική επιδείνωση στη διασπορά της.

Ειδικότερα, καταγράφεται 73% αύξηση στις νέες διαγνώσεις, ενώ κατά 4% μειώθηκαν οι νέοι θάνατοι.

H επίταση της διασποράς της πανδημίας είναι μαζική με 41 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% στη διασπορά παρατηρείται σε 35 χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, μέτρια βελτίωση πάνω από 20% παρατηρήθηκε σε μόλις μία χώρα και αυτή είναι η Ρωσία.

Για την πίεση στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, μικρή μείωση καταγράφει ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ειδικότερα της τάξης του 4%. Το ισοζύγιο εισαγωγών εξιτηρίων καταγράφει αύξηση και ανέβηκε στο 1,4.

Πάνω από 90% των κρουσμάτων φέρουν την παραλλαγή Όμικρον

Η αύξηση των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας σημειώνεται την ώρα που τα 9 στα 10 κρούσματα φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

Συγκεκριμένα πάνω από το 90% των κρουσμάτων στη χώρα φέρουν την παραλλαγή Όμικρον όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στην προγραμματισμένη ενημέρωση για τον Covid.

Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, επισημαίνοντας πως πάνω από το 90% των κρουσμάτων στην Ελλάδα φέρουν την παραλλαγή.

      Συγκεκριμένα, η κα. Γκάγκα τόνισε πως η αναλογία όμικρον στην επικράτεια ήταν στο 80% στις 30/12.

Ωστόσο στις 31/12 έφτασε στο 89%, ενώ όπως τόνισε όλα δείχνουν πως πλέον θα έχει ξεπεράσει το 90% στα κρούσματα της επικράτειας.