Το απόλυτο ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού καταγράφηκε χθες στην Ελλάδα με 35.580 μολύνσεις, ενώ στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κινηθούν και σήμερα. Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι τα «κανονικά κρούσματα», δηλαδή τα ενεργά κρούσματα, είναι τετραπλάσια.

«Τα κανονικά κρούσματα δεν είναι 35.000, είναι πάνω από 100.000, να λέμε αλήθειες, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Το πιο σίγουρο είναι πάνω από 130.000», σημείωσε σε δηλώσεις της στο OPEN η κ. Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ακόμα ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από το προηγούμενο κύμα, ενώ η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων είναι κάτι «αναμενόμενο, το ξέραμε, είναι πολύ μεταδοτική η Όμικρον».

Κίνδυνος για τους μαχητές της πρώτης γραμμής

«Να είναι γεροί οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία, γιατί με τα τόσα πολλά κρούσματα, σε τόσο ψηλό ιικό φορτίο που είμαστε, φανταστείτε πόσο εύκολα μπορούμε να νοσήσουμε, μέσα σε ένα νοσοκομείο όπου πηγαινοέρχεται τόσο πολύς κόσμος», τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

«Αυτό που λέμε αυτές τις ημέρες είναι «να κρατήσουμε γερά» για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κρούσματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 100.000».

«Τώρα ξεκινάμε με την Όμικρον»

«Εμείς αντιμετωπίζουμε τη Δέλτα ακόμα, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με Δέλτα, οι ΜΕΘ είναι με Δέλτα. Τώρα ξεκινάμε την Όμικρον… Αν χρειαστούμε από τα κρούσματα αυτά να βάλουμε ένα μικρό ποσοστό έστω στα νοσοκομεία, θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. Οι ασθενείς με Δέλτα δεν θα φύγουν αμέσως, δεν θα πάρουν εξιτήρια, δεν θα ανοίξουν οι ΜΕΘ».

Να σημειώσουμε ότι στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, που προειδοποίησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

«Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι (σ.σ. η Όμικρον) είναι απλό κρυολόγημα… Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα», προειδοποίησε επίσης.