Για την αξία των εμβολίων απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον που τείνει να επικρατήσει έναντι της μετάλλαξης Δέλτα μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Όσοι εμβολιάστηκαν και με τις τρεις δόσεις δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν, ακόμη και αν γίνουν θετικοί με την «Όμικρον» θα την περάσουν με ελάχιστα συμπτώματα και είναι σίγουρο ότι δεν θα βρεθούν στο νοσοκομείο», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο καθηγητής.

Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε πως και τα άτομα που είναι εμβολιασμένα με δυο δόσεις επίσης σε μεγάλο βαθμό είναι προστατευμένα, ενώ διαβεβαίωσε πως κυρίως την πίεση στα νοσοκομεία θα τη δώσουν οι ανεμβολίαστοι, μόνο που είναι τόσο μεταδοτική η παραλλαγή Όμικρον που όποιος πια δεν είναι εμβολιασμένος θα εκτεθεί στον ιό.

Φοβάται αύξηση των νοσηλειών

«Επειδή όλοι οι ανεμβολίαστοι θα εκτεθούν και θα μολυνθούν, αυτό θα φέρει μια αύξηση στις νοσηλείες, αλλά ελπίζω ότι δεν θα είναι αντίστοιχη των κρουσμάτων», είπε και πρόσθεσε: «πως η εμπειρία που έχουμε από τις άλλες χώρες που έχει επεκταθεί η Όμικρον, είναι ότι δεν προκαλεί τόσο μεγάλη αύξηση των νοσηλειών. Προκαλεί αλλά όχι πολύ μεγάλη».

Υποστήριξε πως εξακολουθεί ο εμβολιασμός να είναι το μόνο «όπλο» ακόμη και για την παραλλαγή Όμικρον και ότι είναι αυτός που θα μας σώσει από τη νοσηλεία και τη σοβαρή νόσο.

«Όχι» σε νέο lockdown

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο κοντά είμαστε σε ένα νέο lockdown, ο κ. Μανωλόπουλος ήταν σαφής. «Είμαι κάθετα αντίθετος με οποιαδήποτε lockdown ή κλείσιμο σχολείων ή άλλα τέτοια μέτρα που αδικούν επηρεάζουν όλη την κοινωνία, χωρίς όλη η κοινωνία να συμβάλλει στο πρόβλημα που δημιουργείται», υποστήριξε ο καθηγητής.