Αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Ομικρον στη χώρα μας.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης στην ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία και τον εμβολιασμό έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης στην Κρήτη, τη Λακωνία και την Αττική.

Δεν σχετίζονται όλα τα κρούσματα με ταξίδι στο εξωτερικό.

Αναμένεται αύξηση

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα τα κρούσματα της Ομικρον.

«Οι συρροές και τα κρούσματα που αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή είναι στη Κρήτη, στη Λακωνία και κάποια στην Αττική. Η παραλλαγή Ομικρον μέσα σ’ έναν μήνα έχει εξαπλωθεί σε 90 κράτη και όλη η βιβλιογραφία δείχνει πως είναι πιο μεταδοτική», ανέφερε.

Δείτε εδώ live την εκδήλωση 

Ο κ. Ζαούτης τόνισε πως αυτό που δεν γνωρίζουμε ξεκάθαρα είναι αν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με πιο ελαφριά νόσηση.

Επισήμανε πως αν το επόμενο διάστημα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, μπορεί αυτό να είναι ένα σήμα πως αυξάνεται και η Ομικρον στην Ελλάδα. 

Σχολεία και επιδημία

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως οι εμβολιασμοί είναι το στοιχείο-κλειδί και για τη λειτουργία των σχολείων.

Στην αρχή της πανδημίας υπήρξε χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά, περίπου 5%. Ωστόσο τώρα το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 25-30% σε παιδιά εως 17 ετών.

Αυτό έχει δύο εξηγήσεις, η μετάλλαξη Δέλτα και το αυξημένο ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες. Τα self test βοήθησαν ιδιαίτερα καθώς δεν είχαμε αυξημένες συρροές», τόνισε ο κ. Ζαούτης παροτρύνοντας τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Αποκαλύψεις Σύψα για τα συμπτώματα

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σύψας αναφερόμενος στα συμπτώματα του κοροναϊού αλλά και στις διαφορές που παρουσιάζονται μεταξύ εμβολιασμένων, τόνισε : «Αρχικά πυρετός και ξηρός βήχας, αγευσία και ανοσμία, κόπωση, δύσπνοια και γαστρεντερικές διαταραχές ήταν τα συμπτώματα της covid19. Αλλά όταν εμφανίστηκε η Δέλτα ο ασθενής εμφάνισε καταρροή και βήχα, όπως και στο κρυολόγημα».

Όταν όμως πρόσθεσε, το άτομο είναι εμβολιασμένο και νοσήσει από κοροναϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος  χωρίς πυρετό».  Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχεία από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της Covid 19».

Γεράσιμος Σιάσος, καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Καρδιολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Σωτηρία και Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε πως: «Εχουν νοσηλευτεί πανω από 4.000 ασθενείς στις πανεπιστημιακές κλινικες του Αττικόν, περίπου 1.000 ασθενείς στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και 2000 στο Σωτηρία. Αλλοι 4.500 ασθενείς με Covid-19 εχουν νοσηλευτεί στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο και στο Αλεξάνδρα». Με αυτά τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής επιχείρησε να καταδείξει τη συμβολή της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας

Για την επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, στο συνέδριο.

Όπως ανέφερε κάθε Τρίτη η υποομάδα των επιδημιολόγων παρακολουθεί ορισμένους δείκτες σχετικά με τον ρυθμό των κρουσμάτων, τις νοσηλείες και την γεωγραφική διασπορά.

Η κα Λάγιου τόνισε πως υπάρχει μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων από την περασμένη εβδομάδα.

«Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και γι΄αυτόν τον λόγο 20 περιοχές παραμένουν στο βαθύ κόκκινο. Η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλες τις περιφερειακές ενότητες», είπε ενώ επισήμανε πως το εντυπωσιακή είναι η συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμού και επιδημιολογικής κατάστασης σε κάθε περιοχή.

H «πηγή» του κοροναϊού – Τι είπε ο Γοργούλης

Στην εισαγωγική ομιλία, ο Βασίλης Γοργούλης, Καθηγητής Ιστολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Ιστολογίας- Εμβρυολογίας, ανέφερε πως «πηγή του ιου Sars-COV 2  είναι η νυχτερίδα και όχι κάποιο εργαστηριακό πείραμα».

Μάλιστα σημείωσε πως «είναι δεκτή για δημοσίευση ελληνική μελέτη που δείχνει ότι, ο ιός όταν εισβάλλει στον οργανισμό προκαλεί στα κύτταρα του πνευμόνων γήρανση (ανοσογήρανση)».

Συμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, τα περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 χρόνων, είναι ασυμπτωματικά όταν νοσούν με Covid-19. Η οξεία φάση σπανιότερα προκαλεί συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και δύσπνοια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕCDC, χρειάζονται νοσηλεία το 1-2% των υγιών παιδιών. «Το 1% των παιδιών στην Ελλάδα χρειάστηκαν νοσηλεία, λόγω της σοβαρής πνευμονίας που εμφάνισαν.

Σπανιότερα, εμφανίζουν περικαρδίτιδα, θρομβώσεις, σηπτικό σοκ. Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν εως 7 φορές περισσότερο σε σχέση με τα υγιή παιδιά. Στο Παίδων το 70% των εφήβων που νοσηλεύτηκαν, ηταν παχύσαρκοι! Το φλεγμονώδες πολυσυστηματικό σύνδρομο έχει εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση ή τη νόσηση παιδιών. Αφορά 1 στα 3. 000 παιδιά που νοσούν. Τα παρατεινόμενα συμπτώματα στα παιδιά, όπως πυρετός ή γαστρεντερικές διαταραχές, για δυο-τρεις ημέρες σε ένα περιβάλλον, που υπήρχαν ασθενείς κοροναϊού, ακόμη κι αν δεν νόσησε το παιδί, πρέπει να οδηγήσουν στον παιδίατρο για περαιτέρω έλεγχο» πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.