Η παραλλαγή Όμικρον θα είναι η κυρίαρχη στη Βρετανία μέχρι τον Ιανουάριο και ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής γιατρός της Moderna, προειδοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της νέας παραλλαγής σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα Δέλτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα υπερ – παραλλαγή.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν και σπάνιο, μπορεί να συμβεί όταν τα δύο στελέχη μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα.

Οι λοιμώξεις που προκαλεί ο SARS-CoV-2 συνήθως περιλαμβάνουν μόνον ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις δύο -πιθανώς από διαφορετικές πηγές- μπορούν να μολύνουν ένα άτομο ταυτόχρονα.

Εάν αυτά μολύνουν επίσης το ίδιο κύτταρο, τότε μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού.

Ο Μπάρτον είπε στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας ότι θα ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν μιαν ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή.

Κάτι ανάλογο δεν συνέβη όταν συνυπήρχε η Δέλτα με την Άλφα

Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτά τα συμβάντα, που επιστημονικά ονομάζονται «γεγονότα ανασυνδυασμού», είναι πιθανά αλλά ότι απαιτούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και τη σύμπτωση ως επί το πλείστον μη ελεγχόμενων γεγονότων.

Μόνο τρία στελέχη Covid που δημιουργήθηκαν από γονίδια που ανταλλάσσουν ιούς έχουν ποτέ καταγραφεί, με τον ιό να βασίζεται κυρίως σε τυχαίες μεταλλάξεις για να κάνει περισσότερες παραλλαγές.

Μια νέα παραλλαγή δεν γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο μηνών που το στέλεχος Δέλτα ανταγωνιζόταν το Άλφα μέσω αυτής της μεθόδου.

Πιο πιθανό στη Βρετανία

Η Όμικρον κυριαρχεί ήδη στο Λονδίνο, μόλις δύο εβδομάδες αφότου εντοπίστηκε στη χώρα, και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι το κύριο στέλεχος μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Ο Δρ. Μπάρτον είπε ότι η κυκλοφορία των δύο παραλλαγών μαζί αυξάνει τον κίνδυνο να ανταλλάξουν γονίδια και να φτιάξουν μια νέα παραλλαγή.

«Σίγουρα υπάρχουν δεδομένα. Έχουν δημοσιευθεί και μελέτες από τη Νότια Αφρική που λένε ότι οι άνθρωποι -και σίγουρα οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι- μπορούν να φιλοξενήσουν και τους δύο ιούς.

«Αυτό θα ήταν δυνατό εδώ, ιδιαίτερα δεδομένου του αριθμού των μολύνσεων που βλέπαμε».

Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή, είπε ότι «σίγουρα θα μπορούσε».