Την ανησυχία της για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία φαίνεται να είναι εξαιρετικά ανθεκτική έναντι στα αντισώματα του εμβολιασμού και της νόσησης, εξέφρασε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Θεοδώρα Χατζηιωάννου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Πρέπει να μας ανησυχεί η Όμικρον, γιατί τα δεδομένα είναι ακόμα πολύ πρώιμα και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο μεταδοτική είναι και πόσο σοβαρή νόσηση μπορεί να προκαλέσει. Και από τις δικές μας μελέτες και από ό,τι έχει βγει μέχρι τώρα φαίνεται ότι αντιστέκεται πολύ σε ένα μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ειδικά στα αντισώματα που παράγουμε μετά τον εμβολιασμό ή νόσηση. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική, είναι σαν να μην έχουμε σχεδόν καθόλου ή να έχουμε πάρα πολύ μικρό ποσοστό αντισωμάτων που μπορούν να την πιάσουν. Η προστασία είναι πάρα πολύ χαμηλή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως είπε η κ. Χατζηιωάννου είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι αυτοί που είχαν νοσήσει και έχουν κάνει εμβόλιο mRNA ή αυτοί που έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν πολύ ψηλά επίπεδα αντισωμάτων και μπορούν να αντιμετωπίσουν την Όμικρον.

Δεν απέκλεισε δε το γεγονός να χρειαστεί επικαιροποιημένο εμβόλιο, ωστόσο θα αργήσει να βγει.

Σαρηγιάννης: Μέσα Ιανουαρίου πιο έντονη η Ομικρον στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι στην Ελλάδα θα συναντάμε πολύ πιο έντονα τη μετάλλαξη Όμικρον από τα μέσα Ιανουαρίου και θα είναι το βασικό πρόβλημα τον φετινό χειμώνα. «Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής από την επιστημονική κοινότητα, οι δικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα τη συναντάμε πιο πολύ από τα μέσα Ιανουαρίου και έχουμε τον χρόνο να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής του ΑΠΘ επισήμανε ότι από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει η μείωση του αριθμού των θανάτων για να φτάσουν γύρω στα Χριστούγεννα στους 72-75 μεσοσταθμικά.

«Η κατάσταση είναι σε φάση αποκλιμάκωσης σε ό,τι αφορά στα κρούσματα και θα αρχίσει να φαίνεται αυτό και στους πιο σκληρούς δείκτες, όπως οι θάνατοι, καθώς μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσουν να υποχωρούν. Τα Χριστούγεννα θα καταγράφονται περίπου 72-75 θάνατοι μεσοσταθμικά και θα συνεχίσει κανονικά αυτή η πορεία και μέσα στις γιορτές», τόνισε.