Δυσοίωνες είναι οι νέες εκτιμήσεις σχετικά με τους θανάτους από κοροναϊό. 

Για έως και 1.800 νεκρούς από κοροναϊό μέχρι το τέλος του έτους προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολόγιας Νίκος Τζανάκης, παρά την αποκλιμάκωση που διαπιστώνεται στα κρούσματα το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την εξέλιξη της πανδημίας, σημείωσε ότι μέχρι το τέλους του 2021, τα μοντέλα δείχνουν από 1.500 μέχρι 1.800 θανάτους.

Όπως είπε, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από κοροναϊό θα προσεγγίσει τους 21.000, επίπεδα που οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα καταγράφονταν γύρω στα μέσα του Φεβρουαρίου ή την Άνοιξη.

Από αρχές του έτους η αποκλιμάκωση

Σχετικά με το πότε θα μπορούσε ο αριθμός των νεκρών να υποχωρήσει κάτω από τους 50 ημερησίως, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι αυτό αναμένεται να γίνει στην αρχή του έτους.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των κρουσμάτων, επεσήμανε ότι παρατηρείται μια «αρκετά καλή αποκλιμάκωση», σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα κυμαίνονται μεταξύ των 4.500 – 6.000.

ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Θωρακικών Νοσημάτων της Αθήνας.

Ο Νίκος Τζανάκης υπογράμμισε την ανάγκη του εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι η αναλογία των διασωληνωμένων που είναι εμβολιασμένοι έναντι εκείνων που είναι ανεμβολίαστοι, είναι ένας προς δώδεκα.

Επίσης, σημείωσε ότι για κάθε 42 θανάτους ανεμβολίαστων, υπάρχει ένας θάνατος εμβολιασμένου.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών

Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών, για τον οποίο ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα, ο καθηγητής σχολίασε ότι «αν ήμουν πατέρας δε θα άντεχα τη πιθανότητα να αρρωστήσει το παιδί μου».

‘Όπως εξήγησε, σπανίως τα παιδιά, όταν νοσήσουν, επιβαρύνονται πολύ και δημιουργούν φλεγμονώδες σύνδρομο με εξαιρετικά άσχημη επιβάρυνση στα αγγεία και στο καρδιαγγειακό σύστημα τους.

Πρόσθεσε δε ότι «αν κάποιοι γονείς φοβούνται να σκεφτούν ότι εμβολίασαν το παιδί τους από βρέφος σχεδόν με εμβόλια που είχαν ανάλογες ή και περισσότερες επιπλοκές χωρίς να φοβούνται.

Να το συζητήσουν με τους παιδιάτρους, να μιλήσουν μαζί τους, να διασκεδάσουν τους φόβους και χωρίς φόβο και πάθος να πάνε να τα εμβολιάσουν γιατί αφενός θα τα προστατεύσουν και αφετέρου θα προστατεύσουν την οικογένειά τους».

Ο στρατός, τα σώματα ασφαλείας και ορισμένοι ευαίσθητοι εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα θα έπρεπε αυτοβούλως να επιβάλλουν υποχρεωτικότητα στους εαυτούς τους.