Βαρύς αναμένεται να είναι ο απολογισμός για το 2021, καθώς τις τελευταίες 25 ημέρες του έτους οι ειδικοί προβλέπουν ότι στη «μαύρη λίστα» των θυμάτων θα προστεθούν επιπλέον έως και 2.000 θάνατοι. Η εξέλιξη αυτή είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις… τρύπες που εντοπίζονται στο τείχος ανοσίας. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι τα θεμέλιά του θα συνεχίζουν να είναι σαθρά, όσο παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες άνω των 60 ετών μη εμβολιασμένοι.

«Τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνεται το προβλεπτικό μας μοντέλο, που έδειχνε αποκλιμάκωση – έστω και ήπια – των κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου. Ηδη, την περασμένη εβδομάδα διαπιστώθηκε ότι οι νέες λοιμώξεις ήταν κατά μέσο όρο 500 λιγότερες ημερησίως. Τώρα αυτό που ελπίζουμε είναι η θετική αυτή παρατήρηση να μην αποδειχτεί πρόσκαιρη», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Ο ειδικός, εντούτοις, σπεύδει να προσθέσει πως «η αποκλιμάκωση που καταγράφεται σήμερα θα αρχίσει να αντανακλά στα νοσοκομεία – και συγκεκριμένα στον αριθμό των νοσηλευομένων, των διασωληνωμένων και των καθημερινών απωλειών – μετά τις 20 Δεκεμβρίου. Συνεπώς, υπολογίζεται ότι έως τις 25 Δεκέμβρη ακόμη 1.000-1.200 ασθενείς θα χάσουν τη μάχη για τη ζωή τους. Μοιραία, έως το τέλος του έτους ο αντίστοιχος αριθμός θα εκτοξευτεί σε 1.500-2.000».

To τίμημα, δε, θα είναι ιδιαίτερα θλιβερό κυρίως για εκείνες τις γεωγραφικές περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει αναιμική έναντι του απειλητικού πανδημικού ιού. Οπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης, από την αρχή της πανδημίας στηνΚεντρική Μακεδονίαέχουν καταγραφεί περίπου2.900 θάνατοιανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.Αντιθέτως, στην πυκνοκατοικημένη Αθήνα, όπου οι συνθήκες ευνοούν τις μεταδόσεις, οι θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους είναι οι μισοί (1.450) σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που σχετίζεται με τη μαζικότερη ανταπόκριση των κατοίκων της πρωτεύουσας στο κάλεσμα των επιστημόνων.

Υποχρεωτικότητα

Σε κάθε περίπτωση, η ευαλωτότητα του ανεμβολίαστου πληθυσμού – με έμφαση στους ηλικιωμένους – ήταν, άλλωστε, και η αιτία που αποφασίστηκε η επέκταση της υποχρεωτικότητας στους πολίτες 60+. Και όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα το κέρδος είναι μεγάλο, λαμβάνοντας υπόψη την επισήμανση διά στόματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως «το εμβόλιο ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεοτέρων από πλευράς δημόσιας υγείας». Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, από τις 30 Νοεμβρίου (ημέρα που ανακοινώθηκε το μέτρο) έως και χθες το πρωί είχαν προγραμματιστεί συνολικά 71.903 ραντεβού πολιτών άνω των 60 ετών για πρώτη δόση. Συνυπολογίζοντας, συνεπώς, ότι έως τα τέλη του περασμένου μήνα περίπου 520.000 άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας δεν είχαν αναπτύξει ανοσία, διαπιστώνει κανείς πως ήδη κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου ανταποκρίθηκε το 14%.

Παράλληλα, όμως, στοίχημα παραμένει να πειστούν οι πολίτες (με έμφαση στην ίδια ηλικιακή δεξαμενή) να υποβληθούν και σε αναμνηστική δόση. Η αιτία;

Οπως ανέφερε πρόσφατα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, παρατηρήθηκε αύξηση στις λοιμώξεις στους ενηλίκους 50-70 ετών σε γεωγραφικές περιοχές όπου καθυστερούν οι τρίτες δόσεις. Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου, παρά την ύφεση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κατά σχεδόν 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, «σημειώνεται μια αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 65 ετών, όπου μόλις ένας στους τέσσερις από αυτούς που έχουν κλείσει ήδη έξι μήνες από τη δεύτερη δόση έχει προσέλθει για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης. Αντίθετα, στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 75 ετών, όπου ήδη πάνω από 40% αυτών που έχουν δικαίωμα να κάνουν το εμβόλιο έχουν πάει και έχουν κάνει την τρίτη δόση, τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα».