Tην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τη νέα μετάλλαξη και την πορεία τη πανδημίας σχολίασαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ο πολιτικός συντάκτης εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Δημήτρης Χόνδρος και η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού.

«Επιστημονικά είναι η αγωνία για το μεταλλαγμένο στέλεχος τύπου Όμικρον. Οπότε να δούμε τα βασικά στοιχεία για την τρίτη δόση. Το πρώτο είναι μετά τον πρώτο και δεύτερο εμβολιασμό τα αντισώματα όλων μας πέφτουνε. Δεύτερον πέφτουνε σε διαφορετικό ρυθμό και ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που έχουμε. Τρίτον είναι απόλυτα ασφαλές οποτεδήποτε κάνουμε την αναμνηστική δόση τέταρτον περίπου στους έξι μήνες και μετά λένε να εμβολιαστείτε με την τρίτη δόση. Πέμπτον αυτό που βλέπουμε πως στους έξι μήνες παραμένει η προστασία στη βαριά νόσηση», δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ακόμα άγνωστος Χ φαίνεται διπλάσια μεταδοτικότητα στη νότια Αφρική από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και επομένως είναι κάτι που μας απασχολεί δεν φαίνεται βαρύτερη νόσηση μέχρι στιγμή», πρόσθεσε για τη νέα μετάλλαξη.

«Η υποχρεωτικότητα έχει συζητηθεί για τους άνω των 60 γιατί αυτοί είναι που περίπου στο 90 % νοσούν βαρύτερα ή πεθαίνουν  αν εμείς ιδεατά προστατεύαμε αυτούς τους ανθρώπους θα μειώναμε τους θανάτους θα γλιτώναμε πάρα πολύ κόσμο και θα γλιτώναμε και το σύστημα υγείας που είναι πιεσμένο», σημείωσε για την υποχρεωτικότητα.

«Η υποχρεωτικότητα θα μπορούσε να ληφθεί και νωρίτερα», σχολίασε ο πολιτικός συντάκτης εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Δημήτρης Χόνδρος.

«Πρέπει να δούμε 10 – 15 ημέρες πως θα πάει ο εμβολιασμός στην τρίτη ηλικία γιατί εκεί είναι το θέμα», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου για τον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα και την επέκταση της σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Η εικόνα που έχουν οι επιστήμονες είναι πως με την τρίτη δόση τελειώσαμε για κάποια χρόνια, αλλά πραγματικά τα δεδομένα κάθε μέρα αλλάζουν. Προσαρμόζεις το εμβόλιο ανάλογα με τις μεταλλάξεις», σχολίασε η κ. Ψαλτοπούλου για το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τέταρτη δόση.

«Υπάρξει περίπτωση να χρειαστούν μπορεί και όχι. Ψυχραιμία», τόνισε η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού.