«Ο πληθωρισμός κατατρώει τον κατώτατο μισθό» επιγράφεται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, ο οποίος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει ξεπεράσει το 20%.

«Αιτία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι κυρίως η ραγδαία και συνεχής διολίσθηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές σε σημαντικά εισαγόμενα αγαθά όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες και τα φάρμακα» σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

«Οι επιπτώσεις είναι πολυσχιδείς. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τη ραγδαία μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK-AR) o νομοθετημένος κατώτατος μισθός που ανέρχεται σε 3.577 λίρες (230 ευρώ) γίνεται πλέον κανόνας. Περίπου 3,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Τουρκία, ήτοι το 18% των μισθωτών, παίρνουν ακόμη λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό που δεν υπερβαίνει τα 181 ευρώ καθαρά. Μόνο στην Αλβανία ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη πιο χαμηλός από την Τουρκία, εκτιμούν τα συνδικάτα».

Ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει

«Σε υψηλά τριετίας ο πληθωρισμός στην Τουρκία» είναι ο τίτλος στην Zeit Online. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν έχει έρθει το τέλος της ανοδικής πορείας. Τον επόμενο χρόνο ο επίσημος πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 30%. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ισχυρή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, που καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές πετρελαίου, φαρμάκων και άλλων αγαθών. Μία ένδειξη για την εξέλιξη αυτή είναι ο γενικός δείκτης των τιμών εισαγωγών, ο οποίος παρουσιάζει αύξηση κατά 55%».

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σημειώνει: «Για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, την λίρα, που παραπαίει. Πολύ γρήγορα όμως τα οφέλη της παρέμβασης αυτής εξανεμίστηκαν.

Η κατάρρευση της λίρας οφείλεται κυρίως στη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα, αν και θεωρητικά ο υψηλός πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο έχει αυξηθεί στο 21,3%, σε ετήσια βάση».

Πηγή: Deutsche Welle