Η κορυφαία οδική συμπεριφορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και τα συστήματα ασφαλείας, και κυρίως με τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού τελευταίας γενιάς, που συμβάλουν καθοριστικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποφυγή ενός ατυχήματος.

Για παράδειγμα, στα μοντέλα της Ford , εκτός από την ανθεκτική και άκαμπτη δομή του αμαξώματος τους, τις ειδικά σχεδιασμένες ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης και τα προηγμένα συστήματα παθητικής ασφάλειας με τα οποία εξοπλίζονται υπάρχουν και μια σειρά από συστήματα υποβοήθησης που θωρακίζουν ακόμη περισσότερο το …χωροδικτύωμα που αφορά την οδική ασφάλεια.

Και επειδή η τεχνολογία προχωράει η  Ford Motor Ελλάς, προσφέρει στους πρώτους διασώστες που θα φθάσουν στον τόπο του ατυχήματος, όπως στο Πυροσβεστικό Σώμα την πλήρη σειρά των Οδηγιών Έκτακτης Ανάγκης καθώς και των Φύλλων Διάσωσης όλων των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της γκάμας της στην Ελλάδα, προκειμένου οι Διευθύνσεις του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος να αναμορφώσουν και να επικαιροποιήσουν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα ενεργειών επέμβασης και να ενσωματώσουν σ’ αυτά όλες τις τελευταίες τεχνολογίες.

Τα Φύλλα Διάσωσης και οι Οδηγίες Έκτακτης Ανάγκης επιτρέπουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και ομάδες διάσωσης να αποφασίσουν ποια είναι τα ασφαλή βήματα που πρέπει να κάνουν κατά την επέμβασή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών και στατιστικών, τα Φύλλα Διάσωσης και οι Οδηγίες Έκτακτης Ανάγκης ενός οχήματος βοηθούν τους πυροσβέστες στον γρήγορο προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί μία διάσωση σε πάνω από το 60% των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.