Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Ομικρον εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά. Ο ασθενής «μηδέν» που ευτυχώς έχει ήπια συμπτώματα, ήρθε στην Ελλάδα από το Γιοχάνεσμπουργκ όπου διαμένει μόνιμα, στις 26 Νοεμβρίου και υποβλήθηκε την ίδια μέρα σε rapid test που βγήκε αρνητικό.

Παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα επαναλάμβανε καθημερινά το rapid test το οποίο μετά από τρεις μέρες βγήκε θετικό και υποβλήθηκε σε μοριακό τεστ. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό και το εργαστήριο που το εξέτασε το θεώρησε ύποπτο για παραλλαγή Όμικρον και το παρέπεμψε σε άλλο εργαστήριο για εξειδικευμένη ανάλυση που επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον ασθενή «0».

Ήπια συμπτώματα

Ο άνδρας δεν νοσηλεύεται και τα συμπτώματά που συνεχίζει να εμφανίζει παραμένουν ήπια. Πρόκειται για νεαρό άνδρα που έχει καταγωγή από τα Χανιά αλλά ζει χρόνια στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσουν ακόμα 8 με 10 μέρες για να βεβαιωθούν οι ειδικοί ότι δεν θα κινδυνεύσει.

Τη στιγμή που ταυτοποιήθηκε ότι πρόκειται για την παραλλαγή Ομικρον, έγινε ιχνηλάτιση των επαφών του ασθενούς «0», που βρίσκονται όλοι σε καραντίνα, και μέχρι στιγμή τα αποτελέσματα των τεστ τους είναι αρνητικά, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι είναι νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε εάν έχει υπάρξει κάποια μετάδοση.

Ο καθηγητής Τζανάκης επεσήμανε ότι θα χρειαστεί να είμαστε προσεκτικοί στα τεστ που κάνουμε ιδίως μετά από ταξίδια στο εξωτερικό και να μην μένουμε μόνο στο rapid test αλλά να προχωράμε σε μοριακό. Επίσης τόνισε την ανάγκη τα εργαστήρια να είναι ιδιαίτερα σχολαστικά και να λαμβάνουν το ιστορικό του ασθενούς προκειμένου να εντοπίσουν νωρίς τα ύποπτα κρούσματα, όπως υποδειγματικά έγινε με τον ασθενή «0».