Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Ομικρον στην Ελλάδα. Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ενημέρωση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους 60άρηδες.

Το κρούσμα εντοπίστηκε στην Κρήτη.

Πρόκειται για Ελληνα που έφτασε στο αεροδρόμιο από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test που βγήκε αρνητικό. Τα rapid test επαναλαμβανόταν κάθε μέρα και έβγαινε αρνητικό μέχρι τις 29 Νοεμβρίου όπου το μοριακό τεστ βγήκε θετικό και εντοπίστηκε η παραλλαγή Ομικρον.

Ο ίδιος και οι επαφές του βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς έγινε ιχνηλάτιση, ενώ εμφανίζει ακόμα ήπια συμπτώματα, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Ήταν θέμα χρόνου μέχρι να εντοπίσουμε την παραλλαγή Oμικρον, ανέφερε ο κ. Ζαούτης, καθώς έχει ήδη εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή Oμικρον

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα για το πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή Oμικρον. Αναφορικά με τη νοσηρότητα και εκεί υπάρχουν πολλά κενά, είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αλλά σημείωσε ότι η εικόνα από τη Νότια Αφρική είναι ότι όσοι νοσούν, νοσούν ελαφρά. Όπως είπε το εμβόλιο είναι πολύ πιθανόν να παρέχει ανοσία σε έναν βαθμό και έτσι παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στη συνέχεια μίλησε για την αναγκαιότητα του testing. Κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν τεστ την εβδομάδα 6 – 11 Δεκεμβρίου, που θα είναι και η περίοδος που θα διατεθεί δωρεάν σε όλους, χωρίς αυτό το μέτρο να είναι υποχρεωτικό. Ακόμα συνέστησε να επαναλαμβάνονται τα τεστ ιδίως  ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Καλό είναι όπως είπε πριν βρεθούμε με συγγενείς και φίλους να υποβληθούμε σε τεστ, καθώς πρόκειται για ένα βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από