Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ, την Τρίτη (23/11) να ανακοινώνει ξανά περισσότερα από 8.000 κρούσματα, τη στιγμή που τόσο οι θάνατοι, όσοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν στα ύψη.

Με το 4ο κύμα να σαρώνει την Ελλάδα και τα lockdown να επιστρέφουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός εν όψει των Χριστουγέννων, όπου είθισται ο κόσμος να βγαίνει έξω και να συνωστίζεται σε σπίτια και καταστήματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση ετοιμάζουν νέα δέσμη μέτρων, τα οποία -όπως και όλα τα προηγούμενα- θα στοχεύουν στους ανεμβολίαστους. Άλλωστε από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο πως δεν θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Έρχονται νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, στο τραπέζι του Μαξίμου υπάρχουν νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα, με όσα μετέφερε ο κυβερνητικός συντάκτης του MEGA, Γιάννης Χρηστάκος, τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Rapid test στα σουπερμάρκετ
  • Click away για ανεμβολίαστους
  • Διπλή μάσκα ΜΜΜ, ffp2 (σ.σ οι ενισχυμένες)
  • Μένουν ως έχουν τα φαρμακεία

Κοινωνία δύο ταχυτήτων

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, οδεύουμε σε μια καθημερινότητα δύο ταχυτήτων, ούτως ώστε να «σωθούν» τα Χριστούγεννα.

Ουσιαστικά, εφόσον τα νέα αυτά μέτρα πάρουν σάρκα και οστά οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν παντού, ενώ οι ανεμβολίαστοι πουθενά, χωρίς τουλάχιστον ένα rapid test.

Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση υπάρχει πάντα το ζήτημα του πολιτικού κόστους.

«Η κυβέρνηση δε θέλει σε καμία περίπτωση να πάρει άλλα μέτρα, επιθυμεί να το ‘πάει’ πιο ήπια, υπό την προϋπόθεση να μειωθεί η διασπορά. Δεν υπάρχει εισήγηση για lockdown, γιατί το ζήτημα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους» τόνισε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.

Δραματικές προβλέψεις για πολλές χιλιάδες νεκρούς έως το τέλος του 2021

Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν οι δραματικές προβλέψεις για πολλές χιλιάδες νεκρούς έως το τέλος του χρόνου.

«Είμαστε ακόμα σε αναπτυξιακή πορεία της πανδημίας, αρχίζουμε να πλησιάζουμε την κορύφωση που περιμένουμε να δούμε στις αρχές του Δεκέμβριου στα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πιο αργά την κορύφωση στους θανάτους και στις διασωληνώσεις» είπε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ωστόσο, η πρόβλεψη που κάνει για τους συνολικούς θανάτους από κορωνοϊό μέχρι το τέλος του χρόνου είναι δραματική:

«20.700 νεκροί μέχρι το τέλος του χρόνου», σημειώνει, αφού στα μέσα του Δεκέμβρη θα έχουμε εβδομαδιαίο μέσο όρο θανάτων περίπου 108 άτομα, που σημαίνει ότι κάποιες μέρες οι άνθρωποι που «καταλήγουν» από Covid θα είναι πάνω από 100.

Όσο για το αν τελικά μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown απάντησε πως «θεωρώ ότι μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown αλλά μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα όπως αύξηση της τηλεργασίας και μέτρα στα ΜΜΜ».

«Έξαρση και μετά τα Χριστούγεννα;»

Πάντως, κάποιοι επιστήμονες διατηρούν ακόμα «ζωντανό» το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στο MEGA, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

«Προς το παρόν έχουμε μια σταθεροποιητική τάση αλλά αυτό δε μας ικανοποιεί γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε έξαρση του κύματος μετά τα Χριστούγεννα.

«Δεν μπορεί να αποκλείσουμε το γεγονός να δούμε έξαρση και μετά τα Χριστούγεννα. Αναμένουμε το αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν, ωστόσο χρειαζόμαστε και στοχευμένα μέτρα όπως η αναμνηστική δόση. Αυτό θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό νοσηλείας και τον αριθμό των θανάτων».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, ο καθηγητής τόνισε: «θα είναι το ύστατο μετρό».

«Θα έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα λόγω της μεγάλης κόπωσης του πληθυσμού. Αν όμως η κατάσταση χειροτερέψει πάρα πολύ, ενδεχομένως να συζητηθεί και ένα μέτρο αυτού του είδους».