Ρομπότ τουριστικούς οδηγούς τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο Μεγάλο Τζαμί στην ιερή πόλη της Μέκκας εγκαινίασε η Σαουδική Αραβία.

Ουσιαστικά τα μηχανήματα αυτά να έχουν την ικανότητα να απαντούν σε ερωτήσεις των επισκεπτών, προσφέροντας καθοδήγηση σχετικά με τις υποχρεωτικές τελετουργίες του τεμένους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Saudi Press Agency, τα τετράτροχα ρομπότ ξεναγοί είναι εξοπλισμένα με έξυπνη τεχνολογία, οθόνες αφής 21 ιντσών και θα μιλούν επίσης 11 γλώσσες, όπως αραβικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, περσικά, τουρκικά, κινεζικά, μπενγκάλι και φαρσί. Υπάρχει επίσης μια επιλογή σύνδεσης των επισκεπτών με θρησκευτικούς αξιωματούχους και επιστήμονες μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης.

Η Γενική Προεδρία για τις Υποθέσεις των δύο ιερών τζαμιών είπε ότι η πρωτοβουλία της χρήσης των ρομπότ ξεναγών στη Μέκκα αποσκοπεί στην ανάπτυξη και στην επανάσταση στο επίπεδο των υπηρεσιών της. Οι νέοι  ξεναγοί ρομπότ δεν είναι η μόνη αυτοματοποιημένη βοήθεια στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα.

Η ανακοίνωση των οδηγών τεχνητής νοημοσύνης στο τζαμί ακολουθεί την έναρξη χρήσης έξυπνων ρομπότ απολύμανσης πριν από τρεις εβδομάδες στο Μεγάλο Τζαμί από τον πρόεδρο του επιτροπής που επιβλέπει τις υποθέσεις των δύο ιερών τζαμιών.

Ρομπότ απολύμανσης

Από την άλλη πλευρά τα ρομπότ απολύμανσης μπορούν να βρίσκονται σε λειτουργία για 4 ώρες, με χωρητικότητα πάνω από 68 λίτρα νερό, καλύπτοντας 2.000 τετραγωνικά μέτρα ανά ώρα εργασίας.

Στον χώρο βρίσκονται και άλλα ρομπότ, τα οποία μοιράζουν νερό από το ιερό πηγάδι Ζαμζάμ στους προσκυνητές, μπορούν να πραγματοποιήσουν μια περιήγηση περίπου δέκα λεπτών –μοιράζοντας 30 μπουκάλια νερό– ενώ μπορούν να λειτουργήσουν έως και οκτώ ώρες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το ρομπότ αυτό μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες έως και 5 χιλιόμετρα την ώρα, χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες οροφής για να αναγνωρίσει τον χώρο και να αποφύγει τη σύγκρουση με ανθρώπους και εμπόδια.