Την Άγκυρα επισκέπτεται ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, συνοδευόμενος από έξι υπουργούς της κυβέρνησής του, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 7η Ισπανοτουρκική Σύνοδο στην τουρκική πρωτεύουσα. Βασική επιδίωξη της Ισπανίας είναι η πώληση πολεμικών πλοίων προς την Τουρκία.

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Σάντσεθ στην κεντρική είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ ο τούρκος πρόεδρος θα παραθέσει στον ισπανό πρωθυπουργό επίσημο δείπνο μετά τη Σύνοδο.

Στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας θα είναι ένας από τους άξονες της επίσημης επίσκεψης. Η Ισπανία αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους της Τουρκίας στην ΕΕ και ο εταίρος του ΝΑΤΟ που διατηρεί ακόμα πυραύλους Patriot στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας από το 2015, παρότι οι υπόλοιπες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αποχωρήσει.

Επιπλέον, αναμένεται ότι θα συζητηθούν και άλλα θέματα όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, τα μεταναστευτικό και τα σχέδια συνεργασίας σε τομείς όπως η Άμυνα, ενώ θα υπογραφούν αρκετές συμφωνίες.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η Τουρκία ανέθεσε στο ισπανικό ναυπηγείο Navantia το σχέδιο ενός αμφίβιου πλοίου LHD παρόμοιου με το Juan Carlos I που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Το συμβόλαιο περιελάμβανε την κατασκευή και ενός δεύτερου παρόμοιου πλοίου, ωστόσο αυτό ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η Τουρκία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει και τα δύο πλοία ως πλατφόρμες για αεροσκάφη F-35, αλλά το Πεντάγωνο ακύρωσε την πώληση αφού ο Ερντογάν αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Το τουρκικό ναυτικό αναπροσανατολίζει τώρα την επιχειρησιακή χρήση του Anadolu για να το εξοπλίσει με drones, επισημαίνει η εφημερίδα El País. Επιπλέον, η ισπανική Navantia συμμετείχε τον περασμένο Αύγουστο στην έκθεση όπλων Idef στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρουσίασε τη φρεγάτα F-110 και το υποβρύχιο S-80, που κατασκευάζει για το ισπανικό Ναυτικό.