Η Ημέρα της Πολωνικής Ανεξαρτησίας σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών, υπό την καθοδήγηση ακροδεξιών ομάδων. Αίτημά τους η ενίσχυση των συνόρων, όπου ήδη είναι παρατεταγμένοι χιλιάδες στρατιώτες για να αποτρέψουν την είσοδο των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται παγιδευμένοι μεταξύ ΕΕ και Λευκορωσίας.

Δυνάμεις ασφαλείας περιπολούσαν στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, ακροδεξιοί εξτρεμιστές έχουν προχωρήσει σε βίαιες επιθέσεις στη διάρκεια της εθνικής εορτής.

Η φετινή πορεία επισκιάστηκε από τα γεγονότα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες απωθούν τους εκατοντάδες ανθρώπους που επιχειρούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη, έχοντας φτάσει μέχρι τα πολωνικά σύνορα κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής. Αυτοσχέδιοι καταυλισμοί έχουν δημιουργηθεί στα παγωμένα δάση στην πλευρά της Λευκορωσίας, κοντά στην πολωνική πόλη Κουζνίτσα. Οι θερμοκρασίες, που ήδη κινούνται κάτω του μηδενός, μειώνονται καθημερινά, αυξάνοντας τους φόβους για την ανθρωπιστική κρίση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση «υβριδική επίθεση», υποκινούμενοι από τον αμφισβητούμενο πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος κατά τα λεγόμενά τους χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως ανθρώπινα πιόνια με σκοπό τα αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην κυβέρνησή του για τη σκληρή καταστολή εις βάρος των αντιφρονούντων.

Εθνικιστές στους δρόμους της Βαρσοβίας

«Ευχαριστούμε τους υπερασπιστές των συνόρων της Πολωνίας», έγραφε ένα πλακάτ στη Βαρσοβία. Παραδοσιακή πατριωτική μουσική, συμπεριλαμβανομένων και τραγουδιών που είχαν απαγορευτεί την περίοδο που η χώρα ανήκε στη σφαίρα της σοβιετικής επιρροής, ακούγονταν στη διάρκεια της συγκέντρωσης. Ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας, αλλά και οι δικαστικές αρχές είχαν απαγορεύσει τη συγκέντρωση, όμως η ακροδεξιά κυβέρνηση παρέκαμψε τις αποφάσεις τους και χαρακτήρισε τη συγκέντρωση «κρατική τελετή».

Ακροδεξιά πορεία με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Η υποστήριξη που δείχνει η κυβέρνηση στους ακροδεξιούς καθοδηγητές της πορείας, έχει προφανώς ως στόχο την εξασφάλιση της δικής τους στήριξης προς το κυβερνών κόμμα, που λαμβάνει όλο και πιο συντηρητικές θέσεις. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση βρίσκεται εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης με την ΕΕ, μετά τις αλλαγές που στο πολωνικό δικαστικό σύστημα, που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες παραβιάζουν τους δημοκρατικούς κανόνες, αλλά και την εμπρηστική της ρητορική εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Το 2017, η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες άτομα, ενώ ακούστηκαν εθνικιστικά και αντισημιτικά συνθήματα. Όμως την επόμενη χρονιά, όταν συμπληρώνονταν και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του πολωνικού κράτους, ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και άλλοι ηγέτες της χώρας συμμετείχαν στην πορεία, στο πλευρό των εθνικιστών.

Φασιστικά συνθήματα

Στην προσπάθειά του να απαγορεύσει τη διαδήλωση, ο δήμαρχος, Ραφάλ Τρζασκόφσκι, που προέρχεται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι η Βαρσοβία, που ισοπεδώθηκε από τους Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «δεν είναι χώρος για να προπαγανδίζονται συνθήματα που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των φασιστικών συνθημάτων».

Το κρατικό κανάλι TVP, που αποτελεί κεντρικό εργαλείο προπαγάνδας για το κυβερνών κόμμα, αποκάλεσε τη διαδήλωση «μεγαλειώδη πορεία πολωνών πατριωτών».

Στη διάρκεια της πορείας, εκτός από την ερυθρόλευκη σημαία της Πολωνίας, ορισμένοι ανέμιζαν τις πράσινες σημαίες του Εθνικού Ριζοσπαστικού Στρατοπέδου, επί της οποίας είναι τυπωμένο ένα χέρι που κρατά ένα σπαθί – ένα ακροδεξιό σύμβολο που χρονολογείται στη δεκαετία του 1930.

«Επίθεση στα πολωνικά σύνορα»

Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, Ματσίεζ Βάσικ, έγραψε στο Twitter ότι πολλοί εκπρόσωποι των δυνάμεων ασφαλείας «πρόκειται να φύγουν απευθείας από τη Βαρσοβία για να πάνε να υπερασπιστούν τα σύνορά μας με τη Λευκορωσία. Όταν θα παρελαύνετε, να το θυμάστε αυτό».

Ο Ρόμπερτ Μπάκιεβιτς, επικεφαλής της πορείας, δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του ότι όλοι οι Πολωνοί θα πρέπει να ενωθούν πίσω από τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους που προστατεύουν τα ανατολικά σύνορα.

«Ξέρετε, αγαπητοί μου, ότι συναντιόμαστε σε μια εξαιρετική συνθήκη. Αυτή η πορεία είναι μοναδική, δεν μοιάζει με καμία άλλη. Σήμερα δεν υπάρχουν μόνο εσωτερικές διαμάχες, σήμερα υπάρχουν και εξωτερικές διαμάχες», είπε. «Σήμερα δεχόμαστε επίθεση στα πολωνικά σύνορα».

Με πληροφορίες από Guardian