Ο κοροναϊός συνεχίζει να σαρώνει αρκετές περιοχές της χώρας, με τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω μεγάλης διασποράς, να εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αθήνα.

Τις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στις 6.000, ωστόσο οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα μόνο ελπιδοφόρες δεν είναι.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο κ. Σαρηγιάννης μάλιστα, θέλησε να συγχαρεί την προσπάθεια της εκκλησίας για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τον εμβολιασμό.

«Η προσέγγιση της αγάπης και του διαλόγου είναι η προσέγγιση που λειτουργεί. Χαίρομαι που η εκκλησία κάνει ότι μπορεί. Είμαστε σε μία αυξητική πορεία, ξεπεράσαμε τα 6.000 κρούσματα και αυτή τη βδομάδα θα συνεχίσουν να ανεβαίνει, γιατί τα μέτρα προφανέστατα δεν έχουν ακόμα επίδραση».

9.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου

Δεν πρόκειται να φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα εάν τα μέτρα εφαρμοστούν, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, ωστόσο εκτιμάει ότι θα φτάσουμε τα 9.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα μέτρα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα λειτουργήσουν σαν φρένο, δεν θα σταματήσουν όμως ολοκληρωτικά την πανδημία.

«Τα μέτρα δεν θα ανατρέψουν την πορεία της πανδημίας άμεσα, θα χρειαστεί χρόνος γι’ αυτό. Πρέπει να κάνεις κάτι πολύ δραστικό όταν έχεις τέτοια διασπορά στην κοινότητα», δήλωσε.

Ο ρυθμός εμβολιασμού σε συνδυασμό με τον ρυθμό της φυσικής ανοσίας λόγω νόσησης θα φέρει την πολυπόθητη αποκλιμάκωση γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ότι στα Χριστούγεννα θα υπάρχει πτωτική πορεία, με τις τιμές να φτάνουν τα 5.000 κρούσματα, το οποίο τότε η κυβέρνηση και οι ειδικοί θα πρέπει να κρίνουν πως θα διαχειριστούν.

Ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή, αγωνία προκαλούν οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ πολλές περιοχές της χώρας «φλέγονται» από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και από την καθημερινή αύξηση των διασωληνωμένων.

Χαρακτηριστικό είναι πως, παρά το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο γίνονται λιγότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 4.307 νέα κρούσματα. Άλλοι 52 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών της Covid-19, ενώ στους 470 φτάνουν οι διασωληνωμένοι πανελλαδικά.

Αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία

Το Σάββατο, μάλιστα, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών των τελευταίων – πολλών – μηνών, με 385 ασθενείς να μπαίνουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Ειδικότερα, την 1η Νοεμβρίου νοσηλεύονταν με κοροναϊό 2.573 ασθενείς και, σήμερα, ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει φτάσει σε 3.028.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στο τέλος της εβδομάδας πλησίαζαν τους 450, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 600 στο τέλος Νοεμβρίου.

Στην Αττική, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 743 ασθενείς με κοροναϊό, έναντι 632 την 1η Νοεμβρίου.

Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 159 ασθενείς, έναντι 139 την 1η Νοεμβρίου.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, σε περίπτωση που οι διαθέσιμες κλίνες εξαφανιστούν, είναι έτοιμο και, εκτός από την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει την επίταξη ιδιωτών γιατρών, αλλά και νοσοκομείων.