Ο κοροναϊός συνεχίζει την «επέλασή» του αφού παρά το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο γίνονται λιγότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 4.307 νέα κρούσματα. Άλλοι 52 συνάνθρωποί μας πέθαναν λόγω των επιπλοκών της Covid-19, ενώ στους 470 φτάνουν οι διασωληνωμένοι πανελλαδικά.

Έρχεται νέα δύσκολη εβδομάδα

Νέα αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται αυτή την εβδομάδα, με την καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου να προβλέπει πως είμαστε κοντά στα 10 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως και στους 100 θανάτους. Σκηνικό πολέμου έχει δημιουργηθεί ξανά στα νοσοκομεία, με διασωληνωμένους να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες. Εν μέσω αυτού του σκηνικού ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε σήμερα «παράθυρο» για τοπικά περιοριστικά μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται το ΕΣΥ, καθώς με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, είναι μεγάλη, με τις κλίνες στις ΜΕΘ να είναι γεμάτες και με εκατοντάδες ανθρώπους να περιμένουν με συμπτώματα στα εξωτερικά ιατρεία.

Επιστροφή για τις εφημερίες τρόμου

Στη Θεσσαλονίκη κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει καλείται να διαχειριστεί εκατοντάδες περιστατικά. Το πρωί της Κυριακής ολοκληρώθηκε η εφημερία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Έγιναν 42 νέες εισαγωγές, οι 25 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ 7 άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι σε μονάδες ανάνηψης και απλούς θαλάμους.

Μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται και τα νοσοκομεία της Αθήνας σε κάθε εφημερία. Τα περιστατικά έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ ασθενείς μεταφέρονται και από την επαρχία στο Λεκανοπέδιο για να νοσηλευτούν.

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο που εφημέρευε μέχρι το πρωί της Κυριακής νοσηλεύονται 48 ασθενείς με κοροναϊό, ενώ επιστρατεύτηκαν 30 ράντζα για να αντιμετωπιστούν άλλα περιστατικά.

Το ρεπορτάζ του MEGA για την εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία

Πρόβλεψη σοκ για τα κρούσματα

Με τα νέα κρούσματα να φθάνουν καθημερινά περίπου τα 7.000, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα χάσουν τη ζωή τους από την πανδημία.

Η πρόβλεψη της καθηγήτριας Επιδημιολογίας Θεοδώρας Ψαλτοπούλου στο MEGA σοκάρει. «Θα μπορούσαμε να φτάσουμε πιθανώς στους 100 θανάτους», είπε η κ. Ψαλτοπούλου.

Η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας αναμένεται να αποτυπωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι το 70% των κρουσμάτων είναι ανεμβολίαστοι, όπως επίσης και το 86% των ανθρώπων που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Το υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει και τις ιδιωτικές δομές υγείας για να αντιμετωπίσεις το 4ο κύμα πανδημίας, καθώς ενώ υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ που μπορούν να διατεθούν, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Παραθυράκι» για νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Η κυβέρνηση πάντως αποκλείει το ενδεχόμενο νέου lockdown, αλλά αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό. Από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο κλείστηκαν 130.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και το ίδιο διάστημα πάνω από 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

Συναγερμός στο Νοσοκομείο του Βόλου

Με την πανδημία να καλπάζει και τις κενές κλίνες να λιγοστεύουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία για διασπορά κοροναϊού στο Νοσοκομείο του Βόλου κα μάλιστα σε κλινική μη covid.

Ειδικότερα, συναγερμός έχει σημάνει στην Α’ Παθολογική Κλινική μη covid, όπου μετά από έλεγχο με rapid test που έγινε σε ασθενείς, προέκυψαν τέσσερις ή πέντε θετικοί, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η θετικότητα στα τεστ κινητοποίησε την ιατρική κοινότητα του νοσοκομείου, η οποία προχώρησε σε μοριακό έλεγχο των ασθενών που βρέθηκαν θετικοί, έτσι ώστε να βεβαιωθεί για το ακριβές και αληθές του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με το magnesianews.gr, υπάρχουν πληροφορίες ότι ανεμβολίαστοι συνοδοί ασθενών αφενός παραμένουν στους θαλάμους ασθενών (απαγορεύεται από τον κανονισμό του ιδρύματος, αλλά και από τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας), έχοντας κάνει μόνο rapid test.

Κάθε 100.000 εμβολιασμένους προκύπτει ένας διασωληνωμένος

Όπως έχουν επισημάνει μια σειρά ειδικοί, οι ανεμβολίαστοι είναι πιο ευάλωτοι. Αυτό αποτυπώνεται και στον «σκληρό» δείκτη των διασωληνωμένων.

«Θα πρέπει να κοιτάμε τους αριθμούς τους «σκληρούς», τους διασωληνωμένους. Όχι τόσο τα κρούσματα. Γιατί αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι θα είχαμε μεν πολλά κρούσματα αλλά δεν θα είχαμε επιπτώσεις» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Alpha ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στη συνέχεια εξήγησε: «Με βάση τους διασωληνωμένους τους σημερινούς, από 100 χιλιάδες εμβολιασμένους προκύπτει ένας διασωληνωμένος και προκύπτει ένας διασωληνωμένος για κάθε 9.000 ανεμβολίαστους».

Καταλήγοντας, ο κ. Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή, εκείνο που είναι το ορθολογικό να πράξουμε, είναι να φροντίσουμε να μην εκτίθενται αυτοί που είναι πιο εκτεθειμένοι. Πρακτικά, ο πληθυσμός που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι οι ανεμβολίαστοι και εκεί θα πρέπει να υπάρξουν όποια μέτρα υπάρξουν».