Στις πολλές επικρίσεις που δέχεται η αστυνομία με αφορμή τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, η κυβέρνηση απαντά συστύνοντας ηρεμία και παραπέμπει στην εν’ εξελίξει έρευνα που διεξάγεται σε δικαστικό επίπεδο και σε εσωτερικό επίπεδο στην αστυνομία.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει επιχείρηση συγκάλυψης και ζητάει την τιμωρία των ενόχων για το θάνατο από τα πυρά αστυνομικού του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη, ενώ από την κυβέρνηση απαντούν ότι περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών που είναι σε εξέλιξη.

Ψυχραιμία και καταλλαγή

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που ασκείται σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στην αστυνομία παρέπεμψε στα εν αναμονή αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας, καθώς και στην επιχειρησιακή αξιολόγηση και τον πειθαρχικό έλεγχο εντός της ΕΛΑΣ και ζήτησε από όλους ψυχραιμία και καταλλαγή.

«Τα γεγονότα στο Πέραμα έχουν περάσει πλέον στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική τους διερεύνηση. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας την επιχειρησιακή αξιολόγηση όλου του χειρισμού αυτής της υπόθεσης, με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει και μάλιστα μέσα σε ένα χρονικό διάστημα σύντομο 5 ημερών. Και ταυτόχρονα βρίσκεται και σε διαδικασία ο πειθαρχικός έλεγχος.

»Θα έλεγα, λοιπόν, σε όλους να έχουν εμπιστοσύνη στα συντεταγμένα όργανα της ελληνικής Πολιτείας, ψυχραιμία και καταλλαγή. Και περιμένουμε τα συμπεράσματα αυτών των τριών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Συγκεκριμένοι οι κανόνες εμπλοκής

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι «μίλησα με τον κ. Θεοδωρικάκο, και κατανοώ πλήρως την ανάγκη για διερεύνηση του περιστατικού. Ο πολίτης περιμένει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και για να κάνει η αστυνομία τη δουλειά της, έχει συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής, οι οποίοι εξετάζονται από την υπηρεσιακή πλευρά».

Σημειώνεται άλλωστε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης χτες άφησε αιχμές για την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε βγει από την πρώτη στιγμή επικροτώντας και δικαιολογώντας τη στάση των αστυνομικών κατά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα.

«Από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια ποινική και μια πειθαρχική διαδικασία, κανείς οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός στο τι λέει και το τι κάνει. Ιδίως τα πολιτικά πρόσωπα» είχε τονίσει ο κ. Βορίδης.

Επισημαίνεται άλλωστε ότι η κυβέρνηση έχει αποφύγει να τροφοδοτήσει την πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή επεισόδια στην Αθήνα ή άλλες περιοχές στο πλαίσιο διαμαρτυριών κατά της αστυνομικής βίας με αφορμή το θάνατο από πυρά αστυνομικού στο Πέραμα. Το μέγαρο Μαξίμου και το κυβερνών κόμμα επισήμως κρατούν χαμηλούς τόνους.

Επιχείρηση συγκάλυψης, ψεύδους, συκοφαντίας και ρατσιστικού λόγου

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς κομματικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Χρήστο Σπίρτζη, Θεανώ Φωτίου και άλλα στελέχη επισκέφτηκε τον Ασπρόπυργο και την οικογένεια του 18χρονου θύματος Νίκου Σαμπάνη, εκφράζοντας «τη βαθιά μας θλίψη και συμπαράσταση στο δίκαιο θυμό και το πένθος τους».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και απόπειρα συγκάλυψης. «Να σταματήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, να σταματήσει άμεσα αυτή η επιχείρηση συγκάλυψης, ψεύδους, συκοφαντίας, ρατσιστικού λόγου, που έχει κινητοποιηθεί από έναν ολόκληρο μηχανισμό και να αφήσουμε την αλήθεια να λάμψει ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ανάγκη κρατικής μεταμέλειας

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά λέγοντας ότι «οι εικόνες που αντικρίζουμε εδώ στον καταυλισμό, είναι εικόνες αποκλεισμού, είναι εικόνες ακραίας φτώχειας και αναδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο την εγκατάλειψη του κράτους απέναντι στους Ρομά».

Στο πλαίσιο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της «απέναντι στην οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, απέναντι στα παιδιά του, απέναντι στη γυναίκα του, έτσι ώστε αυτό να είναι μια ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και μεταμέλειας, κρατικής μεταμέλειας, γι’ αυτό το απαράδεκτο περιστατικό».

Με τραγικό τρόπο ξανά στο προσκήνιο η αστυνομική βία

Με αφορμή τα όσα καινούργια στοιχεία αποκαλύπτονται από την έρευνα για τις συνθήκες καταδίωξης στο Πέραμα το ΚΚΕ τονίζει ότι η αστυνομική βία και αυθαιρεσία έρχεται με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο και ζητάει μαζί με την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των υπαίτιων, την εξασφάλιση των όρων εκείνων που θα επιτρέψουν την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Τα γεγονότα στο Πέραμα, που οδήγησαν στο θάνατο του νεαρού Ρομά από πυρά αστυνομικών, φέρνουν με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο την αστυνομική βία κι αυθαιρεσία, με τα αντίστοιχα περιστατικά να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, αλλά και τη διαχρονική εγκατάλειψη από το κράτος των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

»Συνεπώς, μαζί με την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των υπαιτίων, είναι αναγκαία η εξασφάλιση όλων εκείνων των οικονομικών και κοινωνικών όρων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν».