Τα κρούσματα κοροναϊού που είναι αυξημένα, όπως και οι θάνατοι από Covid-19, ίσως οδηγήσουν τη Βρετανία σε πισωγύρισμα. Η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, των διαβατηρίων εμβολίων και της τηλεργασίας είναι στο «τραπέζι».

Τα κρούσματα του κοροναϊού αυξήθηκαν περισσότερο από το ένα πέμπτο σε μια εβδομάδα και οι θάνατοι κατά 60%, σύμφωνα με την ανταπόκριση της Νατάσας Καντζάβελου για την ΕΡΤ.

Η προειδοποίηση της Ντάουνινγκ Στριτ

Η Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποιεί τους Βρετανούς ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «προκλητικοί και δύσκολοι» με το υπουργείο Υγείας να δηλώνει ότι καταγράφηκαν 49.156 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, το οποίο αυξήθηκε κατά 22,2 % την περασμένη Δευτέρα, ο υψηλότερος αριθμός από τα μέσα Ιουλίου.

Ωστόσο, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει άμεσα σχέδια για να επαναφέρει τους περιορισμούς παρά τις αυξανόμενες μετρήσεις, αλλά παραδέχτηκε ότι θα παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση.

Οι νοσηλείες και οι θάνατοι παραμένουν πολύ χαμηλότεροι από τα προηγούμενα κύματα, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι ακόμη και μια μικρή άνοδος θα μπορούσε να οδηγήσει το NHS στα όρια αυτό το χειμώνα, όταν παράλληλα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα υψηλά επίπεδα γρίπης και τις συνήθεις εποχιακές πιέσεις.

Το σχέδιο B

Το σχέδιο Β της κυβέρνησης θα ενεργοποιηθεί εάν οι νοσηλείες αρχίσουν να ξεπερνούν τις 1.000 την ημέρα και το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει αυτόν τον αριθμό αφού χθες καταγράφηκαν 915 εισαγωγές Covid-19 σε νοσοκομεία του NHS, το υψηλότερο ποσοστό σε ένα μήνα.

Υπάρχουν, επίσης, φόβοι ότι η πρόσληψη των ενισχυτικών εμβολίων Covid μπορεί να είναι πολύ αργή ώστε να αποτρέψει την αύξηση της νοσοκομειακής νοσηλείας αυτό τον χειμώνα, με μόνο τους μισούς επιλέξιμους άνω των 80 ετών να λαμβάνουν την τρίτη δόση από το πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα.