Μια ιδιαίτερη απόπειρα προσέγγισης εκείνων που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού επιχειρεί ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

«Εκείνοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν είναι το πρόβλημα. Ψάξτε τους στο χωριό σας, ας πάμε κοντά τους… όταν κοιμούνται και να τους κάνουμε το εμβόλιο έτσι ώστε να τελειώνουμε. Αν δεν θέλουν, ας μπούμε μέσα στα σπίτια τους όταν πέσει η νύχτα και να τους εμβολιάσουμε» είπε ο Ντουτέρτε σε ομιλία του.

Μάλιστα, εξέφρασε την πρόθεση να ηγηθεί προσωπικά της εκστρατείας.

«Εγώ θα το κάνω, θα δείξω τον δρόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στις Φιλιππίνες, με την πρόταση του Ντουτέρτε να ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων. ΜΜΕ της χώρας έχουν ζητήσει τη θέση της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ αναμένουν επίσης απάντηση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πρόταση του προέδρου.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ντουτέρτε είχε πει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεστεί την αστυνομική εξουσία του κράτους ούτως ώστε να υποχρεώσει για εμβολιασμό όσους αρνούνται να το κάνουν.

Οι αρχές των Φιλιππίνων ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, την ώρα που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό παιδιών 12 έως 17 ετών στη Μετρό Μανίλα.

Σχεδόν 23,2 εκατομμύρια άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως στη χώρα των 110 εκατ. κατοίκων, ενώ περίπου 26,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι μερικώς εμβολιασμένοι.