Η υδρολίσθηση είναι ένα από τα φαινόμενα, όπου οδηγός μπορεί να προβλέψει αλλά και να αντιμετωπίσε, αρκεί, να γνωρίζει μερικά μυστικά, που θα τον βγάλουν από τις έκτακτες καταστάσεις. Ουσιαστικό το φαινόμενο της υδρολίσθησης είναι όταν εμπρός και κάτω από τα ελαστικά του ΙΧ συσσωρεύεται τόση ποσότητα νερούς, που το πέλμα δεν μπορεί να αποφύγει.  Δημιουργείται ένα φιλμ νερού, ανάμεσα στο δρόμο και το ελαστικό, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητα να χάνει την πρόσφυση του.

Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, όπου το αυτοκίνητό σμπορεί να χάσει πλήρως την επαφή του με τον δρόμο,διατρέχοντας τον κίνδυνο να γλιστρήσετε ή να βρεθείτε εκτός λωρίδας, ή ακόμη και εκτός δρόμου.

Αν αρχίστε να υδρολισθαίνει το αυτοκίνητο σας, μην φρενάρετε και μην στρίψετε απότομα.  Χαλαρώστε το πόδι σας στο γκάζι μέχρι το αυτοκίνητο να ελαττώσει ταχύτητα και να μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερη επαφή με το δρόμο. Αν χρειάζεται να φρενάρετε κάντε το απαλά με ελαφρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Σαφώς, στα καινούργια αυτοκίνητα με πολλαπλά συστήματα υποβοήθησης, αυτό το προλαβαίνουν και αποφεύγουν τα φαινόμενα απώλειας της πρόσφυσης.