Σειρά δημοσιευμάτων στον Διεθνή Τύπο το τελευταίο διάστημα μιλούν για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από το Λιμενικό της Ελλάδας. Η Κομισιόν επανέρχεται στην προτροπή της στις ελληνικές αρχές να διεξάγουν έρευνα σε σχέση με τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Η αρμόδια επίτροπος, Ίλβα Γιόχανσον προέτρεψε εκ νέου την Ελλάδα να ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες, σημειώνοντας παράλληλα πως η Κροατία – που επίσης αναφερόταν στα εν λόγω δημοσιεύματα – έχει ήδη δεσμευτεί για διερεύνηση της υπόθεσης.

Η Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διερευνήσει σε βάθος τις καταγγελίες και μάλιστα ανέφερε ότι θα επαναφέρει το θέμα στο σημερινό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Lighthouse Reports παρουσίασε οπτικό και ηχητικό υλικό που συγκέντρωσαν δημοσιογράφοι πολλών διεθνών οργανισμών, και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πρακτικές βίαιης επαναπροώθησης σε Ελλάδα και Κροατία. Στα 15 αυτά βίντεο αυτά που αφορούν την Ελλάδα φαίνονται μασκοφόροι να ασκούν βίαιες πρακτικές κατά προσφύγων και μεταναστών, όσο αυτοί είναι στην θάλασσα.

Η ελληνική πλευρά, για πολλοστή φορά, διέψευσε τις καταγγελίες.

Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μηταράκης: «Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων.

Τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ε.Ε. και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία τους. Οι παράνομες ροές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να αποτρέπονται σύμφωνα με την Kοινή Δήλωση (Ε.Ε. – Τουρκίας) του 2016, την οποία η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται σωστά. Η Ευρώπη παραμένει στόχος κυκλωμάτων λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην Ε.Ε. Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή προσήλωσή μας στο να διαλύσουμε αυτά τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από