Κανονικά θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Τρίτη όλες οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ιδιωτικού τομέα, καθώς το συντονιστικό όργανο κλινικών και εργαστηριακών γιατρών, διαγνωστικών κέντρων και φυσιοθεραπευτών αποφάσισε προσωρινά την αναστολή της κινητοποίησης που είχε προγραμματιστεί.

Σε περίπτωση όμως που δεν επιλυθούν τα αιτήματα, τότε το σύνολο των ιατρείων, εργαστηρίων, διαγνωστικών και οι λοιποί φορείς της ΠΦΥ του ιδιωτικού τομέα, θα προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας.

Η αναστολή αποφασίσθηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία μετείχε και ο υπουργός Υγείας Θαν. Πλεύρης. Στη σύσκεψη, ο υπουργός ζήτησε την αναστολή της απεργίας ως τις 30 Οκτωβρίου, για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, πέραν της πρόσθετης χρηματοδότησης που έχει προγραμματιστεί και φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ για τα έτη 2020 και 2021. Ο υπουργός χαρακτήρισε το μέτρο του clawback – για το οποίο οργανώθηκε και η κινητοποίηση – ως άδικο, και δήλωσε πως θα  υπάρξει πρόταση για διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωσή του που θα φτάσει μέχρι και την κατάργηση του.

Σε ότι αφορά το αίτημα των εκπροσώπων της ιδιωτικής εξωνοσοκομειακής περίθαλψης για ελάττωση της προείσπραξης του clawback για το 2021, ο υπουργός ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να βρει λύση, όμως δεν δεσμεύθηκε, εξηγώντας πως το ζήτημα είναι νομικό.

Τέλος, δεσμεύθηκε να δώσει τις αναμενόμενες απαντήσεις σε επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραπάνω κλάδων στις 30 Οκτωβρίου ή την 1η Νοεμβρίου.

Την επόμενη ημέρα, ακολούθησε τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τους εκπροσώπους των Ομίλων των διαγνωστικών εργαστηρίων και των φορέων του υγειονομικού μετώπου και αποφασίστηκε να ανασταλεί η κινητοποίηση της 12ης Οκτωβρίου, καθώς είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι από την επόμενη μέρα της αναμενόμενης συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας, εάν τα ζητήματα δεν επιλυθούν, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας.