Η πλήρης κανονικότητα επανέρχεται για τους εμβολιασμένους πολίτες από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αφήσει εντελώς πίσω της την εποχή της πανδημίας και να γυρίσει μία νέα σελίδα μαζί με αυτούς που συνέβαλαν στην οχύρωση της χώρας και έτρεξαν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να ανακοινώσει σκληρότερα μέτρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι όμως ούτως ή άλλως έχουν αρκετούς περιορισμούς.

Σήμερα λοιπόν στις 15:00 θα ανακοινωθεί η επαναφορά της κανονικότητας για τους εμβολιασμένους και αυτό θα γίνει με την επιστροφή του χορού, της μουσικής σε κλαμπ και μπουζούκια.

Μάλιστα ακόμη και σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο» όσοι θέλουν να διασκεδάσουν χορεύοντας με την ψυχή τους θα έχουν αυτό το αποκλειστικό προνόμιο αρκεί να έχουν στο κινητό τους το πιστοποιητικό του εμβολιασμού.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να αυξηθούν τα άτομα που επιτρέπονται ανά τραπέζι στους χώρους που επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι.

Ποια θα είναι τα νέα προνομια για τους εμβολιασμένους:

Τα νέα μέτρα κανονικότητας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στους κλειστούς χώρους των μπαρ, των κέντρων διασκέδασης και της εστίασης, αναμένεται να μην υπάρχει κανένας περιορισμός για τους εμβολιασμένους. Δηλαδή θα μπαίνουμε χωρίς μάσκα, δεν θα υπάρχει περιορισμός στα τετραγωνικά, δεν θα απαγορεύονται οι όρθιοι, δεν θα απαγορεύεται η μουσική -και κατ’ επέκταση ο χορός.

Όλα αυτά θα ισχύουν και στις «κόκκινες» περιοχές για τους εμβολιασμένους. Για παράδειγμα στην Θεσσαλονίκη που αυτή την στιγμή είναι σε καθεστώς μίνι lockdown, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κάνουν όλα τα παραπάνω.

Τα παραπάνω, βέβαια, έρχονται με ένα αστερίσκο κι αυτός δεν είναι άλλος από τους εργαζομένους στην εστίαση που είναι ανεμβολίαστοι.

Οι πληροφορίες, λοιπόν, λένε πως οι καταστηματάρχες θα πρέπει να απασχολούν πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό για να μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του νέου ευνοϊκού καθεστώτος.

Επίσης μιλάμε για 100% πληρότητα σε σινεμά και θέατρα -πάντα μόνο για εμβολιασμένους και φυσικά τους νοσήσαντες- ενώ θα επιτρέπεται και η κυκλοφορία μετά τη 01:00 τα μεσάνυχτα.

Τι δεν θα επιτρέπεται για τους ΜΗ εμβολιασμένους

  • Δεν θα μπορούν να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης
  • Θα απαγορεύεται γι΄αυτούς η είσοδος και στα γήπεδα, όπως ήδη συμβαίνει
  • Θα πρέπει να έχουν εργαστηριακό τεστ αντιγόνου έως 48 ωρών για να έχουν πρόσβαση σε θέατρα, σινεμά και αρχαιολογικούς χώρους.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για όσους θα θέλουν να γυμναστούν σε κλειστό γυμναστήριο.
  • Εργαστηριακό τεστ απαιτείται και για τους ανεμβολίαστους πολίτες που θα θέλουν να ταξιδέψουν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ.
  • Όσοι είναι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα.
  • Επίσης όσοι δεν έχουν σπεύσει σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, αλλά εργάζονται στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τότε θα πρέπει να πραγματοποιούν ιδιωτικά ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα.
  • Στις κόκκινες περιοχές οι μη εμβολιασμένοι εκτός των παραπάνω θα πρέπει επίσης να τηρούν τα εξής:
  • Να μην κυκλοφορούν από τη 1:00 το βράδυ έως τις 6:00 το πρωί, ενώ στους εξωτερικούς χώρους που θα κάθονται δεν παίζει μουσική.

Πλεύρης για νέα μέτρα σε ανεμβολίαστους – Δεν θα είναι πιο πιεστικά για μη εμβολιασμένους

Δεν πρόκειται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, περισσότερο περιοριστικά για τους ανεμβολίαστους δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο  OPEN.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου δεν θα παραπέμπουν στο lockdown που είχε η χώρα τον περασμένο χειμώνα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στις 10 το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία των ανακοινώσεων ο υπουργός Υγείας είπε ότι «όπου υπάρχουν περιοχές ή χώροι στους οποίους βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη φιλοσοφία να έχει ο άνθρωπος αυτός περισσότερο κανονικότητα. Από εκεί και πέρα στις μεικτές περιοχές, στους μεικτούς χώρους όχι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους, εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, να το ξεκαθαρίσουμε. Εχθρός είναι ο κοροναϊός. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει περισσότερο από τον εμβολιασμένο. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα επιχειρήσουμε όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένα μέτρα».