Με την κατάθεση της Ιωάννας Παλιοσπύρου, συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι.

Η κατάθεσή της θα ανοίξει την ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση που προκάλεσε συγκίνηση σε χιλιάδες πολίτες.

Το θύμα της άγριας επίθεσης που σημειώθηκε στις 20η Μαΐου 2020, στην Καλλιθέα, καλείται να εξιστορήσει – και να ξαναζήσει- όσα συνέβησαν εκείνο το πρωί, όταν πλησιάζοντας το ασανσέρ για να ανέβει στο λογιστικό γραφείο που δούλευε δέχτηκε την βάναυση επίθεση.

Αποφασισμένη να παλέψει, η Ιωάννα θα περιγράψει την επίθεση και τα όσα ακολούθησαν και θα απαντήσει για τη σχέση που είχε με την κατηγορούμενη.

Δεκαέξι μήνες μετά, η κοπέλα, δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις επεμβάσεις και θεραπείες που απαιτούνται ώστε να μπορεί να επανέλθει «όχι για να γίνω όμορφη γυναίκα, μόνο για να γίνω φυσιολογικός άνθρωπος» , όπως έγραψε και η ίδια σε λογαριασμό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Στη δίκη θα διερευνηθεί αν η κατηγορουμένη είχε συνεργούς σε οποιαδήποτε φάση πριν αλλά και μετά την επίθεση, την οποία σχεδίαζε καιρό. Σύμφωνα με τους συνηγόρους της Ιωάννας, υπάρχουν πρόσωπα που είχαν ρόλο στην όλη υπόθεση, για τα οποία σκοπεύουν να προσκομίσουν στοιχεία στο δικαστήριο.

  Η Ιωάννα περιμένει να ακούσει γιατί της το έκανε αυτό

Ο Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος της Ιωάννας, αποκάλυψε ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για δύο ακόμη άτομα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιωάννα είναι έτοιμη για την σημερινή διαδικασία, όσο κι αν αυτό είναι οδυνηρό για αυτήν και έτοιμη να δεχθεί όλες τις ερωτήσεις.

Εκείνο ωστόσο που δεν ξέρει να απαντήσει, γιατί και η ίδια δεν έχει απάντηση, είναι το γιατί δέχθηκε αυτή την επίθεση.

Αυτό είναι το ερώτημα που καλείται να απαντήσει το δικαστήριο, ώστε να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη για την προσωπικότητα της δράστιδας, η οποία μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί αόριστα στα αίτια της επίθεσης κάνοντας λόγο για μία πεποίθηση της πως η Ιωάννα είχε εμπλοκή σε προσωπικό της πρόβλημα.

«Η Ιωάννα, και αυτήν τη φορά θα είναι στο δικαστήριο και θα περιμένει να αντικρίσει την κατηγορούμενη. Θέλει ν’ ακούσει από τα χείλη της το γιατί. Ποιος λόγος ήταν τόσο ικανός ώστε να προσπαθήσει να την σκοτώσει. Θέλει να την ακούσει κι ενώπιον της να το ομολογεί, ελπίζοντας σε μια απάντηση για το τι πραγματικά της «όπλισε» το χέρι», ανέφερε ο δικηγόρος της.

Ο άνδρας που πυροδότησε την επίθεση

Σε ό,τι αφορά στον άνδρα που φέρεται ως το πρόσωπο που «πυροδότησε» τις κινήσεις της κατηγορούμενης, ο συνήγορος της Ιωάννας σημείωσε ότι «αυτός έχει κληθεί στο δικαστήριο. Η Ιωάννα δεν τον ξέρει καν τον άνθρωπο. Η Ιωάννα δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την κατηγορούμενη για το πρόσωπο αυτό και από εκεί άρχισαν όλα».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε «αμέσως μετά το έγκλημα, η κατηγορούμενη, τον πήρε πέντε φορές τηλέφωνο. Είναι καταγεγραμμένες οι κλήσεις. Ξέρουμε ποιος είναι και ακόμη δεν έχει καταθέσει».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Μας σηκώθηκε η τρίχα με όσα είπε ο συνήγορος αυτού του άνδρα: ειπώθηκε ότι η κατηγορούμενη του ζητούσε να την προμηθεύσει με βιτριόλι, του ζητούσε να την παρακολουθήσει, του έλεγε «θέλω να την βγάλω από την μέση» και αυτός δεν έκανε τίποτα».

Η 37χρονη φαίνεται να πίστευε πως η Ιωάννα σχετιζόταν με έναν άντρα με τον οποίο επεδίωκε να σχετιστεί σοβαρά η ίδια. Ο άντρας, 40 ετών, θα καταθέσει στο δικαστήριο, όπως κατέθεσε και στο προηγούμενο στάδιο της ποινικής υπόθεσης. «Ο άνδρας αυτός έχει δώσει κατάθεση στις αρχές και ανέφερε ότι εδώ και δυο χρόνια γνωρίζει την 37χρονη κατηγορουμένη και διατηρεί μαζί της «ελεύθερη ερωτική σχέση» μέχρι και σήμερα» ανέφερε στο διαβιβαστικό της η Αστυνομία, μετά τη σύλληψη της δράστιδος. Ο 40χρονος έχει καταθέσει ότι είχε επικοινωνία, μέσω της εφαρμογής messenger, ελάχιστες φορές με την Ιωάννα, επικοινωνία που σταμάτησε ένα χρόνο πριν την επίθεση που δέχθηκε η 35χρονη γυναίκα.

Μάλλον απούσα

Η κατηγορούμενη βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς η μεταφορά της από τη Θήβα είχε σαν αποτέλεσμα να κλειστεί στον εαυτό της.

Οι πιθανότητες να εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο είναι μηδαμινές σύμφωνα με συγγενικά της πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος υπεράσπισής της, έχει σημειώσει ότι κάποια στιγμή θα εμφανιστεί στη δικαστική αίθουσα, απλώς είναι άγνωστο το πότε.

Εμφανίστηκε εμπλεκόμενος στην υπόθεση

Την ίδια στιγμή ο άνθρωπος που φέρεται να εξετάζεται ως πιθανός συνεργός της δράστριας εμφανίστηκε σήμερα στην Εισαγγελία Εφετών μαζί με τον δικηγόρο του.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Alpha, ο άνδρας ζήτησε να καταθέσει στη δίκη, που θα συνεχιστεί αύριο. Η διαδικασία, όμως, δεν ολοκληρώθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών τους παρέπεμψαν στη Γραμματεία του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού αναφέρουν πως είναι πιθανόν αύριο, είτε ο ίδιος είτε ο δικηγόρος του, να εμφανιστεί στο δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει σχετικά με την υπόθεση.

Χωρίς γυναίκες ενόρκους

Τέλος, αναφορικά με την εξαίρεση των γυναικών ενόρκων από την δίκη, ο Απόστολος Λύτρας είπε ότι «υπάρχουν δύο γυναίκες δικαστές και όλοι οι άλλοι δικαστές και όλοι οι ένορκοι είναι άνδρες.

Με αίτημα της υπεράσπισης, εξαιρέθηκαν τρεις γυναίκες ένορκοι που είχαν κληρωθεί για να είναι στην δίκη. Αυτές είναι παλιομοδίτικες τακτικές, της δεκαετίας του ’60. Έλεγαν παλιότερα ακόμη ότι ακόμη και από ποιο μέρος κατάγεται ο δικαστής, μπορεί να παίξει ρόλο στην απόφαση του. Τώρα, είμαστε στο 2021, δεν ισχύουν αυτά, δεν έχει φύλο ο δικαστής, δεν μετράει αν είναι άνδρας ή γυναίκα».