Ως έκτακτη είδηση μετέδωσαν τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ την υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία περιλαμβάνει την αγορά τριών φρεγατών Belharra από την Αθήνα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ εστιάζουν στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν -οι οποίοι έκαναν λόγο για «ιστορική μέρα» στις σχέσεις των δύο χωρών- με κάποια εξ αυτών να «βλέπουν» την… Τουρκία πίσω από την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η Αθήνα, η οποία στρέφεται όλο και περισσότερο κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κατέληξε σε νέα συμφωνία με τη σύμμαχό της, Γαλλία» επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Milliyet, με τίτλο «Πολεμικά πλοία εναντίον της Τουρκίας», προφανώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δημιουργήσει κλίμα.

Μάλιστα, κάνει αναφορά και στην αγορά των 24 Rafale από την Ελλάδα, «η οποία έλαβε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου».

«Αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» είναι ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας YeniSafak, η οποία αναπαράγει τις δηλώσεις του Μακρόν ότι «πρέπει να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε την Ελλάδα από την επιθετικότητα».

Στο ίδιο πνεύμα, αλλά εμφανώς πιο «ενοχλημένη», παρουσιάζεται η ιστοσελίδα haber3.

Με τίτλο «ο φόβος της Ελλάδας για την Τουρκία έχει κόστος», υποστηρίζει ότι «η Αθήνα, που αντιμετωπίζει συχνά στρατιωτικά την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, αγόρασε μια φρεγάτες πληρώνοντας 3 δισ. ευρώ στη Γαλλία».