«Δεν τελειώσαμε με τον φασισμό επειδή μπήκε φυλακή η Χρυσή Αυγή. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν».

Με αυτές τις λέξεις η Μάγδα Φύσσα δηλώνει την αποφασιστικότητά της να μείνει μπροστά στον αντιφασιστικό αγώνα που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια, όταν ο γιος της Παύλος έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά.

«Ναι βάλαμε την Χρυσή Αυγή στην φυλακή αλλά υπάρχει φασισμός εκεί έξω. Μην ξεχνάμε τους 500.000 που τους ψηφίσανε. Εκεί έξω είναι και είναι διάφορες οι μορφές φασισμού» λέει η Μάγδα Φύσσα μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οκτώ χρόνια μετά η Μάγδα Φύσσα έδωσε τη θέση της στους συγγενείς θυμάτων φασιστικής, ρατσιστικής σεξιστικής βίας και ομοφοβίας, που στάθηκαν στην κορυφή της φετινής πορείας.

Τονίζει ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε και αυτά τα παιδιά που έχουν χαθεί με αυτόν τον τρόπο με ρατσιστικά κίνητρα, φασιστικά, γυναικοκτονίες. Γιατί ναι μεν μπορεί να μην είναι το ίδιο μια οργάνωση εγκληματική όπως αυτή που σκότωσε τον Παύλο, μπορεί να μην ήταν οργάνωση που σκότωσε τον Ζακ αλλά δεν παύει να ήταν μία δολοφονία σε δημόσια θέα από νοικοκυραίους που το είδε όλη η Ελλάδα».

Το Film Festival Killah-P που διοργανώνεται φέτος με ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους από σχολεία και νέους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φιλοδοξεί να καθιερωθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη.

«Ο νέος κόσμος θα μπορέσει, μέσα από αυτή τη διαδικασία να πετύχει την απομάκρυνση από ιδεολογίες που ματώνουν τις γειτονιές», λέει ο υπεύθυνος του Solidarity Film Festival, Χάρης Καραγιαννάκης.

«Είναι πολύ παρήγορο να βλέπεις παιδιά και να σε φωνάζουν μάνα και Μάγδα και να σε αγκαλιάζουν. Είναι παρήγορο πολύ. Νιώθεις μια δύναμη» λέει η Μάγδα Φύσσα.

Οι εκδηλώσεις του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, με το ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Κουρούνη: «Χρυσή Αυγή, Υπόθεση όλων μας» στον κινηματογράφο Μελίνα στην Δραπετσώνα.