Στη συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος στο Σουδάν, και κατόπιν επικοινωνίας της αρμόδιας πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο με τον επίτιμο πρόξενο στο Χαρτούμ, επισημαίνεται ότι οι εκεί διαμένοντες Έλληνες πολίτες είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

Απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος

Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε στο Σουδάν και η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις.

Η ανάκριση των υπόπτων για την απόπειρα πρόκειται να αρχίσει σύντομα, συμφωνα με τον εκπρόσωπο Μοχάμεντ Αλ Φάκι Σουλεϊμάν.

Κυβερνητική πηγή, η οποία μίλησε με την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως κατά την απόπειρα πραξικοπήματος έγινε προσπάθεια να τεθεί υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών ο κρατικός ραδιοσταθμός στο Ομντουουρμάν.

Μέτρα λαμβάνονται για τη σύλληψη του μικρού αριθμού ανθρώπων που εμπλέκονται στην απόπειρα, πρόσθεσε η πηγή.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης νωρίς σήμερα το πρωί για να κλείσουν μια γέφυρα πάνω από τον Νείλο που συνδέει το Χαρτούμ με το Ομντουρμάν. Ωστόσο η κυκλοφορία στο κέντρο του Χαρτούμ ήταν σήμερα ομαλή, περιλαμβανομένης της περιοχής γύρω από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων.

Η διακυβέρνηση του Σουδάν γίνεται βάσει μιας εύθραυστης συμφωνίας καταμερισμού εξουσιών που έχει συναφθεί ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους πολίτες μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Όμαρ αλ-Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019.

Οι μεταβατικές αρχές της χώρας έχουν δηλώσει πως έχουν αποτρέψει ή εντοπίσει προηγούμενες απόπειρες πραξικοπήματος που συνδέονται με φατρίες πιστές στον Μπασίρ.