Αυξάνεται το ποσό που θα διατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα καλυφθούν Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος

Οι πόροι, που είχαν προγραμματιστεί αρχικώς, από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων ήταν στα 150 εκ. ευρώ και επρόκειτο να διατεθούν για την επιδότηση κατά 9 ευρώ των λογαριασμών μηνιαίας κατανάλωσης 300 kWh.

Για την ακρίβεια το ποσό ενίσχυσης αφορά τις πρώτες 300 kWh που καταναλώνει κάθε μήνα κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση στη χαμηλή τάση. Η ενίσχυση αφορά τις καταναλώσεις της περιόδου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., τα συνολικά έσοδα που θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των λογαριασμών ρεύματος έναντι των αυξήσεων, θα αυξηθούν στα 180 με 200 εκ. ευρώ. Και αυτό προκειμένου να καλυφθούν και οι καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου. Άρα ένα νοικοκυριό θα επιδοτηθεί με 36 ευρώ στο τετράμηνο.

Σχετική διάταξη για τη σύσταση του ΤΕΜ αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς μέρες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα αφορά στην ενεργειακή απόδοση. Οι πόροι του Ταμείου δεν πρόκειται να κατευθυνθούν μόνο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος αλλά και για δράσεις που έχουν να κάνουν με την ανακούφιση του συνολικού κόστους της ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματικά ουδέτερη εποχή.

Η βιομηχανία

Την ίδια στιγμή και όπως αναφέρουν πληροφορίες του Ο.Τ., ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε την περασμένη Πέμπτη με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ συζήτησε μέτρα για την ενίσχυση της βιομηχανίας έναντι των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα. Με τον τρόπο αυτό η ενεργοβόρος βιομηχανία θα ενισχύεται για τις ώρες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες μη αιχμής του συστήματος.

Πηγές θέλουν ο κ. Σκρέκας να ζήτησε την παράταση μέχρι την έγκριση των άλλων μέτρων που στοχεύουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους βιομηχανιών και ηλεκτροπαραγωγών. Πρόκειται για το demand response και τη στρατηγική εφεδρεία.

Εκτιμήσεις αναλυτών, θεωρούν δύσκολες τις συζητήσεις και την ικανοποίηση του αιτήματος της ελληνικής πλευράς, αφήνοντας όμως ένα παράθυρο αισιοδοξίας.

Πηγή ot.gr