Συνομιλεί με την τάση των «53» και την Ομπρέλα αλλά διατηρεί την αυτονομία του στον συριζαϊκό χάρτη. Συχνά ανοίγει την περπατησιά του αλλά, όπως λένε οι πιο κοντινοί του, χωρίς υπέρμετρη φιλοδοξία. Από την πρώτη ημέρα της περιπέτειας της πανδημίας ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ως καθ’ ύλην αρμόδιος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο πλάι στον Αλέξη Τσίπρα.

Για την κεντρική αφήγηση είναι και ο «θεσμικός πόλος» έναντι του Παύλου Πολάκη στο θέμα της COVID-19.

Δεν φείδεται σκληρής κριτικής για την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της αλλά δεν τσιγκουνεύεται και τον καλό λόγο. Εχει εικόνα του χάρτη της Υγείας, αυτές τις ημέρες περιοδεύει αθόρυβα σε δομές (σήμερα πάει στο Κιλκίς και αύριο στις Σέρρες).

Τρία περιστατικά τον επανέφεραν στο προσκήνιο

Αν και τρία περιστατικά τον επανέφεραν με πληθωρικό τρόπο στο πολιτικό προσκήνιο και στις σχετικά άγνωστες διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Μία μέτρηση: στην πρόσφατη της Prorata για τη δημοφιλία πολιτικών προσώπων, ο Ανδρέας Ξανθός περνάει όλους τους συριζαίους στο ευρύ κοινό με 50%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ακολουθεί με 46% και η Εφη Αχτσιόγλου με 43%.

Το δεύτερο ήταν μια ευθεία ριπή κατά του Παύλου Πολάκη σε συνέντευξή του στη «Θεσσαλία»: «Υπήρχε όντως μια διαφορετική τοποθέτηση του Πολάκη, με επιχειρήματα που κατά την άποψή μου δεν είχαν σοβαρή επιστημονική βάση. Το θέμα του εμβολιασμού δεν αμφισβητείται πουθενά στον κόσμο. Δεν αμφισβητείται η αξία και η ασφάλεια των εμβολίων και η κριτική των αντιεμβολιαστών δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Ο Πολάκης εμβολιάστηκε και νομίζω πως και τυπικά κλείνει αυτή η ιστορία» ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός στην εφημερίδα και κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή.

Το τρίτο είναι μια εκτίμηση δική του για τις εκλογές που μοιράστηκε σε συνέντευξή του («Παραπολιτικά»). Εδώ τόνισε ότι σε μια εξελισσόμενη υγειονομική κρίση «δεν είναι προτεραιότητα της αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές».

Μια εκτίμηση-γνώμη που έχει προσφάτως εκφράσει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και που πάει ενάντια σε εσωκομματικές απόψεις που θέλουν ένα αίτημα για κάλπες ως μέσο πίεσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και ως απόδειξη του «μηχανισμού» για εναλλαγή στην εξουσία.

Τι επιδιώκει;

Για τους γνώστες πάντως ακόμα περισσότερο των παρασκηνίων δεν υπάρχει η γνώμη πως ο Ξανθός έχει αυτή την κινητικότητα λόγω του ότι, για παράδειγμα, θα ήθελε να ηγηθεί της αριστερής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαμηλών τόνων, εξάλλου, αποφεύγει τις συγκρούσεις στο εσωτερικό μέτωπο, αν και με συχνότητα κάνει διακριτή τη γραμμή του στα θέματα Υγείας και όχι μόνο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει τη γνώμη πως απαιτείται αντιστοίχιση του κόμματος με την εκλογική βάση, αλλά όχι με θολά κεντροαριστερά ανοίγματα, και με πίστη στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα συνεχίσει να δείχνει ζέση με όρους σκληρής αντιπολιτευτικής διάθεσης στην κυβέρνηση, αλλά όχι αποσπασμένος από τον σημερινό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα. Εκανε αυτές τις ημέρες επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και στον Θάνο Πλεύρη για το ανεμβολίαστο προσωπικό στο ΕΣΥ.

Συχνά ο Ξανθός λέει πως με τις αργίες των εργαζομένων ανεμβολίαστων απλώς υπονομεύεται επικίνδυνα η ανθεκτικότητα των νοσοκομείων ενώ ανοίγει ο δρόμος στους ιδιώτες.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αφήσει ήσυχο τον Πλεύρη, λειτουργεί ως σκιώδης υπουργός, εργάζεται αθόρυβα με τους συνεργάτες του και συχνά ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα για την εξέλιξη της πανδημίας και με την ιδιότητα του γιατρού.

Από τα πρόσωπα που με βεβαιότητα θα διαδραματίσουν ρόλο προσεχώς, και αυτό δεν θα είναι ευχάριστο για όλους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ