Είμαι σε θέση να ανακοινώσω την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης από το 3,6% στο 5,9% για το 2021, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής μας αποτυπώνεται σε αριθμούς: στην αύξηση των καταθέσεων, στην υποχώρηση της ανεργίας, στα αυξημένα έσοδα του τουρισμού, στα μειωμένα κόκκινα δάνεια, στον δείκτη οικονομικού κλίματος που άγγιξε το υψηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας ουσιαστικά απολογισμό των πεπραγμένων της διετούς διακυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία και εξήγγειλε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων και έκανε λόγο για ένα νέο διαγενεακό συμβόλαιο, «που πρέπει να υπογράψουμε με τους νέους».

Και ανακοίνωσε ως πρώτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης, «το πρώτο ένσημο».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, νέοι έως 29 ετών, χωρίς καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από το κράτος για 6 μήνες με 1.200 ευρώ.

Τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες για τη μείωση του ασφαλιστικού κόστους και τα άλλα 600 θα δίνονται απευθείας στους εργαζόμενους νέους.

Επίσης αυξάνονται στις 150 χιλιάδες από 100.000 σήμερα οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.

Επεκτείνεται το φοιτηικό σπουδαστικό επίδομα στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ.

Από 1/1/2022 μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και ντάτα.

Επίσης από 1/1/2022 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές αξίας έως 800.000 ευρώ

«Μια ακόμη επιβάρυνση γίνεται παρελθόν» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η επόμενη δέσμη αφορά ολόκληρη την κοινωνία ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε:

Την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022 για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομεά

Το ίδιο θα ισχύσει και με τη μείωση για τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 μονάδες

Για τις επιχειρήσεις μειώνεται σε μόνιμη βάση η φορολογία στο εισόδημα από το 24 στο 22%. Αυτό θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2021.

Επιχειρήσεις με προσωπικό που συγχωνεύονται θα φορολογούνται μόνο με 15,5% (μείωση κατά 30%) και το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τρία χρόνια.

Είναι σημαντικό να γίνουν μεγαλύτερες οι επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.