Σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να απογεύγει μονομερείς ενέργειες και δήλωσε ότι ενώ η Τουρκία υπερασπίστηκε τα δικαιώματά της μέχρι τέλους, πάντα άνοιγε χώρο και για τη διπλωματία.

Νόμιμα δικαιώματα

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε συμπόσιο με τίτλο «η Θάλασσα των νήσων (σ.σ. Αιγαίο Πέλαγος) και οι Σχέσεις Γειτονίας με την Ελλάδα» που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο 9η Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνθηκε στη «διοίκηση της Αθήνας» λέγοντας ότι υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας, τα οποία απορρέουν από την ιστορία και το διεθνές δίκαιο και ότι διατηρούν αυτή τη θετική στάση μέχρι και σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η πλευρά που ευθύνεται για την κατά καιρούς ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν η Ελλάδα.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και να αποφεύγει τετελεσμένες και μονομερείς ενέργειες. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις με την Ελλάδα βασισμένες στη δικαιοσύνη, την ευθυδικία και τη συνεργασία βάσει του δικαίου γειτονίας. Θέλουμε να κληροδοτήσουμε ένα πιο σταθερό, ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά μας αντί για μια κουβάρι προβλημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θάλασσα των νήσων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο προσφυγικό αντιστρέφοντας εκ νέου τα γεγονότα.

«Το Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο οι πρόγονοί μας αποκαλούσαν» θάλασσα των Νήσων», είναι μια κοινή πολιτιστική λεκάνη της ανθρωπότητας, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών σε όλη την ιστορία. Ενώ αυτή η όμορφη θάλασσα, για την οποία γράφονται ποιήματα και τραγουδιούνται τραγούδια, θα έπρεπε να είναι σύμβολο συνεργασίας και ειρήνης, δυστυχώς έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια για τις ανθρώπινες τραγωδίες που βιώνονται εκεί. Χιλιάδες μετανάστες που εγκατέλειψαν τον εμφύλιο πόλεμο και τις σφαγές στη Συρία που κράτησαν περίπου 11 χρόνια έχασαν τη ζωή τους το Αιγαίο Πέλαγος.

»Το μωρό Αϊλάν, του οποίου το σώμα ξεβράστηκε στην παραλία πριν από 6 χρόνια, έχει μείνει χαραγμένο στις αναμνήσεις μας ως ένδειξη ντροπής για το σύγχρονο κόσμο. Δυτικές χώρες, ειδικά η Ευρώπη, δεν πήραν τα απαραίτητα μαθήματα από την τραγωδία αυτή. Κανένα βήμα δεν έγινε για να ζήσουν οι πρόσφυγες με ασφάλεια και ειρήνη στα εδάφη τους. Η Τουρκία έμεινε μόνη στον εξαιρετικά δύσκολο αγώνα της, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση που προέρχεται από τη Συρία».

Μαξιμαλιστικές θέσεις

Επαναλαμβάνοντας ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση η γειτονική Ελλάδα επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές αντί να συμβάλει ουσιαστικά στις καλοπροαίρετες προσπάθειες της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

«Ενώ η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αυτή η ιστορική ευκαιρία χάθηκε λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία επιθυμεί το Αιγαίο να μνημονεύεται ως μία θάλασσα φιλίας και όχι έντασης και συγκρούσεων, όπως και στο παρελθόν, γι’ αυτό και έχουν φροντίσει ώστε να μην αποτελούν το μέρος που αυξάνει την ένταση μέχρι τώρα.

Στις ΗΠΑ για τη ΓΣ του ΟΗΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ενεργούσαν πάντοτε με ψυχραιμία απέναντι στα βήματα της γειτονικής Ελλάδας, ιδίως στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, στην παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και στις ανακοινώσεις Navtex και ότι έδιναν πάντα προτεραιότητα στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ στις 19-21 Σεπτεμβρίου με αφορμή τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.