Το Σάββατο μαζί με τα «ΝΕΑ»:

Μίκης και Μάνος

Ο Νίκος Παπανδρέου γράφει για τις παράλληλες πορείες του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι στην πολιτική και τη μουσική.

Η διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας όπως διαγράφηκε μέσα από τους δύο κορυφαίες συνθέτες.

Ο Νίκος Παπανδρέου γράφει τις σκέψεις του για την παράλληλη πορεία των δυο συνθετών στην πολιτική και στη μουσική. Το βιβλίο αρχικά δεν κυκλοφόρησε στο εμπόριο. Τυπώθηκε σε 1.000 αντίτυπα και ο συγγραφέας το μοίρασε δωρεάν σε φίλους.

Στο βιβλίο μεταξύ άλλων ο συγγραφέας αναφέρει: Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε στείλει τον δίσκο του Άξιον Εστί στον Γεώργιο Παπανδρέου για να τον ακούσει. Μόλις τον άκουσε του έστειλε μια επιστολή (που προφανώς υπάρχει στο αρχείο της οικογενείας) που του έγραφε. «Πραγματικά για το έργο Άξιον Εστί, ενώ με τα τραγούδια σου υμνείς την ελευθερία, με τις πράξεις και τα λόγια σου την πολεμάς.»

Το δοκίμιο αυτό παρακολουθεί την περίεργη ζωή ενός μοναδικού μουσικού έργου, του Επιτάφιου του Γιάννη Ρίτσου, από την εκρηκτική του γέννηση, το 1960, ως την αναβίωσή του στη σημερινή μας εποχή. Εξιστορεί την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στους δύο συνθέτες μας, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, προσφέροντας άλλη μια ψηφίδα γνώσης στο πολύπλοκο μωσαϊκό που ονομάζεται σύγχρονη Ελλάδα.