Προφανώς, κάποιοι πιστεύουν πως αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της «ελληνικής» εφευρετικότητας ή και πονηριάς.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι τίποτε άλλο από απάτη και, μάλιστα, «καραμπινάτη». Ακόμη χειρότερα δε, μία απάτη που βάζει σε κίνδυνο τόσο την υγεία πολιτών μεμονωμένα, όσο και τη δημόσια υγεία.

Ο λόγος για τους εικονικούς εμβολιασμούς και τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, που τείνουν να πάρουν τη μορφή επιδημίας.

Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, αλλά και παρέμβαση του Αρείου Πάγου, με τον εισαγγελέα να δίνει εντολή να μεταβαίνουν εισαγγελείς στα εμβολιαστικά κέντρα.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Η ηχηρή παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, προκλήθηκε εξαιτίας των πρόσφατων υποθέσεων πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κοροναϊού.

Ο εισαγγελέας, με  εγκύκλιό του, ζητά από τους συναδέλφους του όλων των βαθμίδων, να βρίσκονται σε εγρήγορση και να παρεμβαίνουν άμεσα για να αποφεύγονται φαινόμενα ατιμωρησίας, αλλά και για να προστατεύεται η υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με παραγγελία του ανώτατου εισαγγελέα, θα μεταβαίνουν μάλιστα οι κατά τόπους εισαγγελείς στα εμβολιαστικά κέντρα της περιφέρειάς τους, για να έχουν άμεση εικόνα της  κατάστασης.

Τα διερευνώμενα αδικήματα αφορούν μεταξύ άλλων παραβίαση των μέτρων για τη διάδοση του κοροναϊού, ψευδείς βεβαιώσεις από τους αρμόδιους υπαλλήλους και άλλα.

Αυτό που προέχει είναι η νομιμότητα και η προστασία της υγείας των πολιτών, υπογραμμίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που ζητά από τους συναδέλφους του, όχι μόνο να είναι σε επαγρύπνηση, αλλά να επιλαμβάνονται «αμελλητί» όλων των σχετικών υποθέσεων και να προχωρούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις.

Βαρύ πρόστιμο με τροπολογία

«Τσουχτερό» πρόστιμο προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας σε όσους φέρουν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από κοροναϊό.

Ειδικότερα, ορίζεται πως όποιος αποπειράται ή καταφέρνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει στην πραγματικότητα κάνει το εμβόλιο, ή φέρει βεβαίωση νόσησης ενώ δεν έχει νοσήσει από τον ιό, βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 5.000 ευρώ, πλην των άλλων κυρώσεων.

Παράλληλα, σε υπάλληλο του Δημοσίου και οποιονδήποτε άλλο τρίτο, που συμμετέχει κατά όποιον τρόπο στις προαναφερθείσες πράξεις, επιβάλλεται – πέρα από τις τυχόν ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις – και διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε πράξη.

Δέκα εμβολιαστικά κέντρα στο μικροσκόπιο – Η περίπτωση της Καρδίτσας

Στην κορυφή της επικαιρότητας εξακολουθεί να βρίσκεται το υπό διερεύνηση σκάνδαλο στο κέντρο υγείας Παλαμά Καρδίτσας, όπου καταγράφηκαν εικονικοί εμβολιασμοί 33 ατόμων, ανάμεσά τους και υγειονομικοί.

Ωστόσο, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν πλέον τέσσερις υγειονομικοί που εργάζονται στο νοσοκομείο «Γεννηματά» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τρεις υγειονομικοί από Κέντρο Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Έρευνα πραγματοποιείται και στη Σαντορίνη σχετικά με πιθανή απάτη στο νοσοκομείο, το οποίο φαίνεται πως εξέδιδε ψευδή rapid test σε άτομα που δεν… υπήρχαν!

H απάτη αποκαλύφθηκε όταν μία από τις τουρίστριες που έλαβαν τη βεβαίωση αρνητικού τεστ, με επιστολή, ζήτησε διόρθωση του εντύπου που της απεστάλη, καθώς είχε γραφτεί λάθος το όνομά της.

Τα αποτελέσματα ήταν πάντως αληθοφανή, αφού είχαν και σφραγίδα και λογότυπο νοσοκομείου, χωρίς ωστόσο να είναι γνήσια και να αντιστοιχούν στο νοσοκομείο Θήρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ για τους υγειονομικούς στη Θεσσαλονίκη, που φέρεται να έχουν χρησιμοποιήσει πλαστά πιστοποιητικά. Μάλιστα, το ένα άτομο φέρεται να είναι στενό συγγενικό πρόσωπο της διοικητικής υπαλλήλου που πρωταγωνίστησε στην υπόθεση του Παλαμά Καρδίτσας, ενώ και οι άλλοι τρεις φέρεται να συνδέονται συγγενικά ή φιλικά μαζί της.

Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ στην Καρδίτσα

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε με διαδικασίες «εξπρές» η ΕΔΕ της 5ης ΥΠΕ για τους εικονικούς εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά. Το πόρισμα αναφέρει ότι 33 άτομα έλαβαν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η διοικητική υπάλληλος, που ομολόγησε τη δράση της και φέρεται να έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη, θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης ή της αργίας. Το πόρισμα θα κατατεθεί στην εισαγγελία Καρδίτσας, η οποία και θα διερευνήσει τις ποινικές διαστάσεις της υπόθεσης και θα ασκήσει διώξεις.

ΙΣΑ: Δεν γνωρίζουμε καταγγελία για εμπλοκή μελών μας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), που αναφέρει ότι δεν έχει φτάσει στον Σύλλογο καμία καταγγελία για ψευδή πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού.

Όπως τονίζει, σε περίπτωση που διαπιστωθούν τέτοιες απαράδεκτες αξιόποινες πράξεις, θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του.

«Ο ιατρικός κόσμος έχει αποδείξει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτει και βρίσκεται με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

Ομολογίες-σοκ για τα πλαστά πιστοποιητικά – Η ταρίφα και οι τρόποι

Τα κόλπα και οι ελιγμοί που μηχανεύονται όσοι αντιμάχονται το εμβόλιο είναι πραγματικά σοκαριστικοί.

Άλλοι παραδέχονται ανοιχτά ότι παραποιούν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή τεστ κοροναϊού, ενώ άλλοι δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι θα παρανομήσουν προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό τους και να έχουν τα ίδια προνόμια με όσους έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ομολογίες στην κάμερα είναι χαρακτηριστικές και σοκάρουν. Αρνητές ομολογούν ότι προτίθενται να πληρώσουν όσο-όσο για να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Άμα γίνουν όλα αυτά που λένε, ότι πρέπει να μπαίνεις σε εστιατόρια και καφέ με το πιστοποιητικό, ότι είσαι εμβολιασμένος, φυσικά και θέλω να το πάρω πλαστό. Θέλω να είμαι καθαρός με την συνείδησή μου, δεν θέλω να το κάνω το εμβόλιο. Είμαι κατά των εμβολίων, κατά των φαρμάκων, ούτε ντεπόν δεν παίρνω. Ψάχνω να βρω αξιόπιστο γιατρό, αλλά πιστεύω ότι θα μου κάνουν τη χάρη, γιατί όλοι τα λεφτά θέλουνε. Δεν θέλω να μας καταλάβουν, (θέλω) να σκανάρει δηλαδή κάποιος το χαρτί που θα μας δώσει και να είναι όλα σωστά», δηλώνει με… αφοπλιστική ειλικρίνεια ένας νεαρός.

«Δεν έχω ακούσει όνομα, μη σας πω και ψέματα. Έχω ακούσει μέχρι 400 ευρώ το πιο πάνω, που έχω ακούσει», απάντησε ερωτηθείς για την «ταρίφα».

«Και με πρόγραμμα ζωγραφικής»

«Και με το πρόγραμμα ζωγραφικής από τον υπολογιστή μπορείς να το κάνεις. Εγώ έχω βοηθήσει πολλούς φίλους μου, που δεν είχαν λεφτά, να βγάλουν. Έχω αλλάξει ημερομηνίες σε μοριακά», ομολογεί ένας άλλος νεαρός.

Και δεν είναι μόνο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Νεαρός αποκαλύπτει το πώς επεξεργάζονται μοριακά και ράπιντ τεστ.

«Εάν έχει κάνει ποτέ τεστ, το παίρνεις και με Photoshop, αλλάζεις την ημερομηνία και το κάνεις νόμιμο. Αυτή είναι η πατέντα που έκαναν όλοι στις διακοπές και δεν τους έπιασε κανείς. Και με το κινητό μπορείς να το κάνεις, είναι πανεύκολο, αν έχει Photoshop ή ξέρεις λίγο να διαχειρίζεσαι φωτογραφίες. Δηλαδή, μπορεί να είναι κάποιος θετικός και να δείχνει αρνητικός και να κυκλοφορεί κανονικά», υποστηρίζει.

Οικονόμου – Κραυγαλέα παράνομη πράξη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ALPHA για τα περιστατικά εικονικών εμβολιασμών, δήλωσε πως πρόκειται για κραυγαλέα παράνομη πράξη. Παράλληλα, τόνισε ότι η διαδικασία δεν είναι ευάλωτη, καθώς επιτρέπει την άμεση ιχνηλάτηση και δίνει τη δυνατότητα της άμεσης παρέμβασης.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τις ποινές είναι συγκεκριμένο και προβλέπει πρόστιμο μέχρι 5.000 ευρώ και πειθαρχικές ποινές που φτάνουν μέχρι την απόλυση.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες πρέπει να οδηγήσουν στην απόλυση, αλλά η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα πειθαρχικά», προσέθεσε σημειώνοντας πως, επειδή έχουν εμπλακεί και οι εισαγγελικές αρχές, εκτός από τις διοικητικές και τις πειθαρχικές κυρώσεις, υπάρχουν και ποινικές διαδικασίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα και σημείωσε πως «χθες, η αντιπολίτευση διάλεξε να μην ψηφίσει αυτά τα μέτρα» και υπογράμμισε για τα περιστατικά πλαστών εμβολιασμών πως «πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για ακραία παράνομη πράξη, που στρέφεται κατά της κοινωνίας».

Πολιτική κόντρα

Την ίδια στιγμή, πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει στον απόηχο της ψήφισης της τροπολογίας για την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, τόσο μέσω του υπουργού Υγείας, όσο και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας τους για «καταστροφικό καιροσκοπισμό» και, ουσιαστικά, «πολιτική κάλυψη» της ακραίας παραβατικότητας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία και το ΚΙΝΑΛ απείχε από την ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική αθλιότητα», τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε μια τροπολογία με συνολικά 6 άρθρα για τη γενικευμένη και τιμωρητική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε το Μαξίμου για «φθηνά προπαγανδιστικά κόλπα», λέγοντας πως η κυβερνητική τροπολογία κλείνει το μάτι στους ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς, έναντι των γιατρών του ΕΣΥ που βγαίνουν σε αναστολή εργασίας.