Λίγο πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και συγκεκριμένα το 1987 ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε μια υπαίθρια συναυλία στη Ρόζα Λούξεμπουργκ στην πλατφόρμα της Ανατολικής Γερμανίας της πόλης.

Τη συναυλία αυτή όπως άλλωστε φαίνεται και μέσα από το βίντεο είχε πάει να παρακολουθήσει η σημερινή Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Δείτε το βίντεο

Όταν η Μέρκελ ζητούσε από τη Χούντα την αποφυλάκισή του Μίκη

Χαρακτηριστικό της παγκόσμιας επίδρασης που είχε ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα περιστατικό αποκαλύπτει η ΕΡΤ. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ, ως μαθήτρια, ζητούσε από τη Χούντα την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη.

Αυτό είχε αποκαλύψει η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση που είχε με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Γερμανία στο περιθώριο συνέντευξης στη δημόσια τηλεόραση στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Η Μέρκελ, μιλώντας για την προσωπική σχέση της με την Ελλάδα, εκμυστηρεύτηκε στον δημοσιογράφο Γιώργο Παππά ότι στην περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, ως μαθήτρια τότε, με μια ομάδα συμμαθητριών της και με τη βοήθεια της μητέρας της, που γνώριζε αρχαία ελληνικά, έστελνε κάρτες στην Ελλάδα με το σύνθημα «Λευτεριά στον Μίκη Θεοδωράκη».