Μήνυμα στον αμερικανικό λαό απηύθυνε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες μετά την οριστική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Σε ένα σκηνικό επικρίσεων για την αποχώρηση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο Μπάιντεν τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και υπεραμυνόμενος της απόφασης απόσυρσης, διεμήνυσε πως δεν θα συνέχιζε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν για πάντα.

«Χθες το βράδυ στην Καμπούλ, οι ΗΠΑ έβαλαν ένα τέλος σε 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στην αμερικανική ιστορία. Ολοκληρώσαμε μια από τις μεγαλύτερες αερομεταφορές στην ιστορία με περισσότερους από 120.000 ανθρώπους να εκκενώνουν τη χώρα με ασφάλεια» είπε ο Τζο Μπάιντεν στο μήνυμά του.

«Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον διπλάσιο που οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν πως ήταν δυνατό. Κανένα έθνος δεν έκανε κάτι στην ιστορία» συνέχισε.

«Το κάναμε εμείς χθες. Η εξαιρετική επιτυχία της αποστολής μας οφείλεται στην απίστευτη ικανότητα, την ανδρεία και το αλτρουιστικό κουράγιο του αμερικανικού στρατού και του διπλωματικούς σώματος και των μυστικών υπηρεσιών» συνέχισε ο Τζο Μπάιντεν.

Μήνυμα στους Ταλιμπάν

Ακόμα, ο Μπάιντεν έστειλε ειδικό μήνυμα προς τους Ταλιμπάν, διαμηνύοντας ότι αναμένει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια προς άλλες χώρες.

«Στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, συμμετέχουν πάνω από 100 χώρες. Θα εξετάζουμε την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς και τις χερσαίες διαδρομές, ώστε να μπορούν να φεύγουν με ασφάλεια όσοι το επιθυμούν και να αποστέλλεται, την ίδια ώρα, ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες του Αφγανιστάν» τόνισε.

«Οι Ταλιμπάν δεν θα κριθούν μόνο από τα λόγια αλλά και από τις πράξεις τους» συμπλήρωσε.

«Με το ISIS-K δεν έχουμε τελειώσει»

Τέλος ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να δώσει μάχη ενάντια της τρομοκρατίας ανά τον κόσμο.

«Με το ISIS-K ότι δεν έχουμε τελειώσει» διεμήνυσε, ενώ υποσχέθηκε μια σκληρή και στοχευμένη πολιτική κατά της τρομοκρατίας.

Ειδική αναφορά έκανε στην επίθεση του Ισλαμικού κράτους που στοίχισε τη ζωή 13 Αμερικανών στρατιωτικών.

Δείτε όσα είπε