O στρατηγός Μακένζι ενημερώνει εκ μέρους του Πενταγώνου για τις αιματηρές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και για τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ. Ξεκινώντας την ενημέρωση ανέφερε πως υπάρχουν 12 Αμερικανοί νεκροί και 15 τραυματίες, και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την επιχείρηση εκκένωσης, εκτιμώντας ότι ακόμα 1.000 πολίτες της Αμερικής παραμένουν στο Αφγανιστάν.

Σε σχέση με τις επιθέσεις ανέφερε ότι ήταν οργανωμένες από το ISIS και τις περίμεναν. «Οι ΗΠΑ συντονίζονται με τους Ταλιμπάν και έκαναν ό, τι μπορούσαν για να προετοιμαστούμε για αυτές τις επιθέσεις». Πριν από λίγο το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Εκτίμησε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν

Η εκτίμηση είναι ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν με τη μορφή «παγιδευμένων οχημάτων» και εξαπόλυσης ρουκετών, ωστόσο σημείωσε πως το Πεντάγωνο δεν εκτιμά ότι χρειάζονται παραπάνω αμερικανικά στρατεύματα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Ο στρατηγός Μακένζι σημείωσε ότι  ΗΠΑ και Ταλιμπάν «μοιράζονται έναν κοινό σκοπό», αυτόν της απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, προσθέτοντας ότι η ισλαμιστική ομάδα ήταν «χρήσιμη για συνεργασία».

» Μερικές από τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια λειάνθηκαν» ανέφερε και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει εάν αυτό θα ισχύσει μακροπρόθεσμα.

Ερωτηθείς πότε οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την εκκένωση αμάχων για να επικεντρωθούν στην απόσυρση των στρατευμάτων τους, ο στρατηγός Μακένζι αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Για το πως κατάφεραν οι βομβιστές να πλησιάσουν τις αμερικανικές δυνάμεις, ο Μακένζι ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει ότι οι Ταλιμπάν άφησαν την επίθεση να εξελιχθεί, αλλά σημείωσε πως προφανώς απέτυχαν να ελέγξουν τους τρομοκράτες στην πορεία τους προς το αεροδρόμιο.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα οι Ταλιμπάν είχαν δηλώσει πως οι επιθέσεις έλαβαν χώρα σε περιοχή που ήταν υπό των έλεγχο των Αμερικάνων.

Με πληροφορίες από  BBC, Al Jazeera