Στην απομάκρυνση των δυνάμεών τους καθώς και ξένων υπηκόων μέχρι τις 30 Αυγούστου -δηλαδή μια ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο- φαίνεται πως στοχεύουν πλέον οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες δυτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, στον απόηχο της διπλής πολύνεκρης επίθεσης κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, στο πρακτορείο Reutes τόνισε πως οι δυνάμεις των Ταλιμπάν θα ενισχύσουν την ασφάλεια και θα εγκαταστήσουν περισσότερες δυνάμεις για να διαχειριστούν το πλήθος στις πύλες του αεροδρομίου. «Οι ηγέτες των Ταλιμπάν πρέπει να ερευνήσουν το δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους στην Καμπούλ, επέτρεψαν σε χιλιάδες κρατούμενους να φύγουν από τις φυλακές τις τελευταίες εβδομάδες, η ασφάλεια είναι ευθύνη τους».

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε κατά το έκτακτο διάγγελμα που απηύθυνε για το σχέδιο εκκένωσης μετά τις επιθέσεις, είπε ότι η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία έχει δεσμευτεί να μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερους εναπομείναντες εκτός Καμπούλ εντός της προθεσμίας.

Πρόσθεσε ότι περίπου 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν τις τελευταίες 12 ώρες και περισσότεροι από 100.000 τις τελευταίες 11 ημέρες, με αναλυτές να εκτιμούν πως δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση όλων των Αφγανών που θέλουν να βγουν από τη χώρα.

Το δίλημμα του Μπάιντεν

Πάντως, όπως μεταδίδουν οι Times του Λονδίνου, οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα που ακούγεται απάνθρωπο αλλά είναι αληθινό: να απομακρύνουν όσο περισσότερους Αφγανούς μπορούν στις ελάχιστες ημέρες της επιχείρησης εκκένωσης που έχουν απομείνει ή να κάνουν χώρο στα μεταγωγικά αεροσκάφη για τα πανάκριβα στρατιωτικά ελικόπτερά τους και άλλο εξοπλισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι στρατιωτικοί διοικητές έχουν ήδη πει ότι όσος εξοπλισμός μείνει πίσω θα καταστραφεί για να μην πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν. Ηδη κατέστρεψαν ελικόπτερα και οχήματα στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ είχαν κάνει το ίδιο με πολύ εξοπλισμό που βρισκόταν στη βάση Μπαγκράμ, όταν αποχώρησαν.

Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα 24ωρα, όμως τις δύο τελευταίες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στους 6.000 αμερικανούς πεζοναύτες που βρίσκονται στο αεροδρόμιο.

Περίπου 12 ελικόπτερα κάθε μεγέθους και κατηγορίας χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή από τα στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανάμεσά τους, CH-47F Chinooks, UH-60 Black Hawks and AH-64 Apaches.

Το C-17 Globemaster, που σε μία μόνο πτήση μετέφερε 830 Αφγανούς, θα χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση των ελικοπτέρων, αν τελικά δεν τα καταστρέψουν. Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει ένα Chinook και δύο Black Hawks ή δύο Apaches σε μία πτήση.

Θεωρείται απίθανο οι αρμόδιοι να ριψοκινδυνεύσουν και τη μεταφορά πολιτών στην ίδια πτήση.

Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη στα χέρια τους μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού που είχαν δώσει οι Αμερικανοί στον αφγανικό στρατό, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι έχουν τις γνώσεις να χρησιμοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος του.